/ iStock/Getty Images
Наследничката на основателя на германския химически концерн BASF Марлене Енгелхорн реши да раздаде многомилионното си състояние на случайни хора.

Тя смята, че е несправедливо да задържиш толкова много пари за себе си, когато другите се нуждаят повече от тях. Колкото и да е странно, по света има все повече милионери и дори милиардери, които споделят нейното мнение. Те призовават за по-високи данъци за най-богатите и не се страхуват, че това ще направи живота им малко по-малко луксозен.

 
Марлен Енгелхорн получава наследството от богатата си баба

Един от предците на 31-годишната австрийка Марлене Енгелхорн е германският индустриалец Фридрих Енгелхорн. В средата на 19 век той основава концерна BASF, който сега се счита за най-голямата химическа компания в света.

През изминалите оттогава 160 години неговите потомци не само не загубиха, но и увеличиха богатството, което той остави. Марлене Енгелхорн е израснала в богато семейство, никога не се нуждаела от нищо и смята, че изобщо не го заслужава. Още през 2021 г. тя отбеляза в интервю, че просто е късметлийка.

„Има нещо неправилно в това да правя милиони и да не плащам данъци върху тях, а човек, който има деца, работи 40 часа на седмица или повече и може би на две работни места, трябва да плаща данъци“, сподели милионерската наследничка.

Енгелхорн винаги е вярвала, че твърде богатите хора причиняват вреда на обществото, но до скоро тя не можеше да помогне на нуждаещите се: семейното богатство се управляваше от родителите й, които симпатизираха на идеите на Марлен, но не искаха да се разделят с парите.

Всичко се промени след смъртта на баба й, 95-годишната Траудъл Енгелхорн-Вечиато. Списание „Форбс“ оцени състоянието й на 3,8 милиарда евро. Тя остави поне няколко десетки милиона евро като наследство на внучката си. Сега Марлен Енгелхорн възнамерява да раздаде минимум 90 процента от тази сума на непознати. Тя ще похарчи останалото за текущи разходи и наем, а след това ще си намери работа - същата като тази на обикновените хора.

„Ще трябва да премина от най-богатия процент от населението към по-малко богатите 99 процента“, признава тя. "Но мисля, че това е за добро."

Специален съвет ще разпределя парите на Марлен Енгелхорн

Енгелхорн иска да раздели наследството между 50 свои сънародници. Всеки от тях ще получи по 500 000 евро. Специален съвет ще реши кой ги заслужава.

За да го събере, Енгелхорн изпрати 10 000 покани до случайни австрийци през януари. Отговориха няколкостотин души, от които ще бъдат избрани 50 души, които да отразяват демографията на страната. Сред тях ще има хора с различна възраст, произход и доходи. От март те ще се срещат през уикендите в продължение на шест седмици, за да обсъдят с експерти справянето с неравенството и начините за преразпределяне на средства. Те ще трябва да намерят най-справедливия начин да разпределят 25-те милиона евро, които Енгелхорн наследи.
БГНЕС