Лора Буш бойкотира скъпоценните камъни от Бирма
Лора Буш бойкотира скъпоценните камъни от Бирма / netinfo
Първата дама на САЩ Лора Буш призова за световен бойкот на скъпоценните камъни от Бирма /Мианма/ по повод на търга, организиран от хунтата в Рангун /Янгон/, предаде Франс прес.

В декларация, разпространена от Белия дом, съпругата на президента на Съединените щати подчертава, че "всеки купен, обработен, шлифован или продаден бирмански камък поддържа един незаконен и репресивен режим".

"Хората, които са за свобода и справедливост за бирманския народ, не бива да помагат на военния режим да попълва хазната си с този търг. Поздравявам асоциациите на американските бижутери и техните членове като "Тифани" и "Картие" за позицията им срещу вноса на скъпоценни камъни от Бирма", продължава г-жа Буш.

Миналия месец американските компании се отказаха да купуват рубини и сапфири от Бирма, припомня БТА. Лора Буш призова и останалите представители на бранша в САЩ и целия свят да се присъединят към това важно решение и да не позволяват на търговията със скъпоценни камъни да поддържа военния режим.

Хунтата обяви в сряда нова разпродажба, от която се надява да продаде 5500 екземпляра - нефрит, перли и скъпоценни камъни на стойност около 200 млн. евро, заяви представител на държавната компания "Мианма джемс ентърпрайс" /Mianmar Gems Enterprise MGE/. Над 2000 купувачи от чужбина, главно от Китай и Тайланд, се очаква да участват в търга, петия за тази година, който ще продължи до 26 ноември.