Лондон  и Хага не изключват военния вариант срещу Техеран, ЕС готви нови санкции
Лондон и Хага не изключват военния вариант срещу Техеран, ЕС готви нови санкции / снимки: Reuters

Британският министър на външните работи Уилям Хейг заяви, че не обмисля и няма да насърчава за момента тезата за военни действия срещу Иран заради неговата будеща подозрения ядрена програма. Той обаче подчерта, че всички варианти трябва да останат на масата на дискусиите, предаде Франс прес.

"В този момент не обмисляме варианта за военна интервенция, не призоваваме към военна интервенция, не я насърчаваме. Но в същото време подчертаваме, че всички варианти трябва да останат на масата", заяви Хейг в Брюксел в кулоарите на срещата на европейските министри на външните работи.

Хейг посочи, че в идните месеци ЕС и неговите партньори по иранското ядрено досие ще увеличат мирния и позволен от законите натиск над Иран, допълва БТА. ЕС не трябва да изключва военния вариант за Иран, подчерта холандският колега на Хейг - Ури Розентал, цитиран от ДПА.

"Мисля, че засега ние говорим за увеличаване на санкциите срещу Иран чрез резолюция на Съвета за сигурност. Но не мисля, че трябва да изключваме и други варианти за момента, заяви Розентал.

Германия работи заедно с партньорите си от Европейския съюз за изготвяне на нов кръг от санкции срещу Иран, което ще бъде ясен сигнал, че Техеран трябва да сътрудничи на международните партньори за ядрената му програма, предаде Асошиейтед прес. Германия настоява за нов кръг от санкции от 27-те страни членки на ЕС, което ще бъде ясен сигнал, че трябва да се сложи край на сегашната липса на сътрудничество, заяви говорител на германското външно министерство.

Лондон  и Хага не изключват военния вариант срещу Техеран ЕС готви нови санкции
netinfo

Външните министри от ЕС подкрепиха по-строги санкции срещу Иран, но засега изключват военни действия, посочва Ройтерс. Няколко министри от ЕС изразиха позицията си седмица след публикуването на доклад на Международната агенция за атомна енергия, според който Техеран разработва ядрена бомба - нещо, което Иран отрича. "Санкциите не могат да бъдат избегнати и по-строги санкции също не могат да бъдат избегнати, ако Иран продължава да отказва да работи с МААЕ", заяви германският външен министър Гидо Вестервеле пред репортери при пристигането си за срещата на ЕС. "Иран има право да използва ядрена енергия за граждански цели, но и задължението да не се стреми към ядрено въоръжаване и да изясни това пред международната общност", допълни Вестервеле. По неговите думи Германия не обмисля военна интервенция, а обсъждането на подобна интервенция е контрапродуктивно.

Дипломати в Брюксел заявиха, че външните министри от ЕС може би ще са готови да одобрят нови санкции на 1 декември.