Либийският парламент излезе с декларация за СПИН-делото
Либийският парламент излезе с декларация за СПИН-делото / netinfo
Заразяването със СПИН на деца е "чудовищно престъпление", небивало в историята на човечеството. Това е записано в заключителна декларация на либийския Генерален народен конгрес, цитирана от агенция ДЖАНА.

Депутатите осъждат натиска над Либия и настояват да бъдат разкрити "агентите и разузнаванията на страните, които стоят зад това ужасно престъпление".

В декларацията се посочва: "Либийският парламент подчертава, че е важно да се знае размерът на трагедията с либийските деца, на които умишлено бе инжектиран вирусът ХИВ, и смята това за чудовищно престъпление срещу децата, което няма аналог в историята на човечеството".

По повод създадения международен фонд за лекуване на заразените деца в Бенгази парламентът на Либия призовава донорите да изпълнят поетите задължения към фонда.

В декларацията си либийските депутати потвърждават "справедливостта на либийския съд" и заклеймяват "натиска, оказван върху Великата джамахирия, и опитите да бъде хвърлено съмнение върху либийското правораздаване". Парламентът отхвърля "категорично двойственото отношение към въпроса за човешките права и уважението към съдебните решения" и заявява, че "трябва да бъдат разкрити агентите и разузнаванията на онези страни, който стоят зад това ужасно престъпление".

В документа на либийския Генерален народен конгрес се казва още: "Парламентът потвърждава необходимостта от грижи за либийците в чужбина и тяхното събиране със семействата им в родината, да се отстояват техните интереси и да се полагат усилия за решаването на проблемите и трудностите, на които са изложени". След това в текста се подчертава необходимостта да се подновят усилията за освобождаването на "либийския политически затворник" Абдел Басет Али ал Меграхи.

Бившият агент на либийските тайни служби Меграхи излежава в шотландски затвор доживотна присъда, за взривяването на самолета на американската авиокомпания "Пан Ам" над шотландското село Локърби през 1988 година. При атентата бяха убити 259 души.