/ /iStock
Руският президент Владимир Путин не изключва възможността за преговори с Украйна, но държи да бъдат дадени гаранции за тяхната легитимност, съобщиха руски информационни агенции, които цитираха говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Зеленски обяви кога би отправил предложения за мир на Русия

По думите му Зеленски "не е човек, с когото могат да се постигнат писмени споразумения, тъй като тези споразумения де юре ще бъдат нелегитимни", съобщи ТАСС.  Резултатите от евентуалните преговори с Киев ще трябва да бъдат потвърдени от гаранции, за да се обезпечи тяхната легитимност, заяви говорителят на Кремъл.

"Споразуменията на хартия са плод на много сложни експертни преговори, баланс на интересите и, разбира се, отчитане на реалността на място. Така ще бъде и този път", заяви Meiufl в отговор на въпрос, свързан със споразуменията, които биха могли да бъдат постигнати с киевските власти.

Владимир Путин каза при какви условия незабавно ще спре войната в Украйна

Песков изтъкна, че "съществува система от гаранции в областта на сигурността и по всички останали въпроси". Той определи като "много трудна" задачата "да се изработи тази система от гаранции, за да се гарантира прилагането на споразуменията".

Говорителят на Кремъл добави, че украинският президент Зеленски ще трябва да обмисли сключването на мирно споразумение с Путин, защото военната обстановка за Киев се влошава.

"Настоящата динамика на ситуацията на фронта ясно ни показва, че тя ще продължи да се влошава за украинците. Вероятно един политик, който поставя интересите на родината си над своите собствени и дори над (тези на) господарите си, би обмислил подобно предложение. Нека да видим какво ще се случи", добави говорителят на Кремъл. 

Повече от 90 страни взеха участие в двудневната среща в швейцарския курорт "Бюргенщок", целяща да обедини международната общност по въпроса как да се сложи край на руската инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс. Русия не бе поканена на международната конференция.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Анелия Пенкова/БТА