Международният наказателен съд в Хага
Международният наказателен съд в Хага / iStock/Getty Images
Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на бившия министър на отбраната на Русия и на високопоставен генерал за военни престъпления в Украйна, съобщи "Политико".

Базираният в Хага съд обвинява Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов в нападения срещу цивилни цели по време на инвазията на Москва в Украйна в рамките на бомбардировъчна кампания, която "умишлено е причинила големи страдания или сериозни наранявания".
 

"Съществуват основателни причини да се смята, че двамата заподозрени носят отговорност за ракетните удари, нанесени от руските въоръжени сили по украинската електрическа инфраструктура в периода октомври 2022 г. - март 2023 г.", се казва в изявление на съда.

"През този период от време руските въоръжени сили са нанесли голям брой удари срещу множество електрически централи и подстанции на множество места в Украйна", добавиха от МНС.

През март 2023 г. Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и руската чиновничка Мария Лвова-Белова за депортиране на украински деца в Русия.

Съветът за сигурност на Русия заяви, че издадената от Международния наказателен съд (МНС) заповед за арест на бившия министър на отбраната Сергей Шойгу е част от хибридна война срещу Москва, съобщи ТАСС.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС