Международният наказателен съд ще се присъедини към екипа на ЕС, който бе създаден миналия месец, за да разследва твърденията за военни престъпления в Украйна.

Гърция е изпратила писмо до съда в Хага заради военните престъпления в Мариупол

Прокурорът от МНС Карим Хан и главните прокурори на Литва, Полша и Украйна подписаха споразумение за първото по рода си участие на Международния трибунал за военни престъпления в разследващ екип, съобщиха от Eurojust - Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие.

Оттам уточниха, че съвместните усилия ще изпратят "ясно послание, че ще бъдат положени всички усилия" за събиране на доказателства и изправяне на отговорните лица пред съда.

Украйна разширява разследването на военни престъпления около Киев

Международният наказателен съд (МНС) разследва и преследва заподозрени индивидуални военнопрестъпници, които не са изправени пред съдилищата на отделните държави. В началото на март главният прокурор на МНС Карим Хан съобщи, че планира да започне разследване на събитията в Украйна "възможно най-бързо", след като 39 държави призоваха за започване на разследване.
БГНЕС