/ istock
Виетнам не съобщава за никакви случаи на държавни служители замесени с трафик на хора
В понеделник Държавният департамент на САЩ повиши рейтинга на Виетнам в доклад за трафика на хора, въпреки че изрази опасения, че страната от Югоизточна Азия не е успяла да разследва държавни служители, замесени в престъпления, свързани с трафика на хора, пише Reuters.

Миналата седмица група за защита на правата обвини Ханой, че е предоставил подвеждаща информация и се е опитал да прикрие случаи на трафик на хора, в които са замесени длъжностни лица, в комуникацията си с американски официални лица във връзка с годишния доклад за трафика на хора (TIP ).

Вашингтон извади Виетнам от списъка за наблюдение в доклада за 2024 г., като се позова на "цялостно увеличените усилия" по отношение на трафика на хора, включително въвеждането на закон за борба с трафика на хора в законодателния орган за преразглеждане, увеличаването на наказателните преследвания и подпомагането на повече жертви.

Но в доклада на САЩ, публикуван в понеделник, се посочват редица области, в които Виетнам не отговаря на минималните стандарти, включително справянето с трафика на хора, в което са замесени държавни служители.

Синди Дайър, пълномощният посланик на САЩ по въпросите на трафика на хора, заяви пред репортери, че при вземането на решението за повишаване на рейтинга на Виетнам длъжностните лица са разгледали редица информации, включително от групи на гражданското общество.

"Със сигурност отбелязваме, че има области за подобрение, както е при всяка страна", каза Дайър, като отбеляза, че официалното съучастие "е голямо притеснение" за Виетнам.

През 2022 г. Виетнам беше понижен до най-ниското ниво в доклада - ниво 3, като конкретно беше посочен случаят с виетнамското трудово аташе и друг служител в Саудитска Арабия, за които се твърди, че пряко са улеснили принудителния труд на няколко виетнамски граждани.

Случаите излязоха наяве, след като непълнолетно виетнамско момиче, взето на работа в Саудитска Арабия , почина след предполагаемо малтретиране от страна на работодателя си.

Предварителното понижаване на рейтинга на доклада на TIP , което може да доведе до санкции, внесе неудобна нотка в американско-виетнамските отношения. Вашингтон се стреми към по-силни връзки с Ханой, за да се противопостави на Китай, като миналата година официално подобри отношенията си.

Запитан дали стратегическите съображения са изиграли роля в решението за повишаване на рейтинга на Виетнам, Дайър заяви, че служителите правят "най-обективната оценка, която можем да направим", когато става въпрос за класацията на TIP.

Миналата година САЩ повишиха рейтинга на Виетнам в доклада отчасти защото бяха започнали наказателни процедури срещу двамата служители по случая със Саудитска Арабия.

В тазгодишния доклад за TIP се казва, че разследването е приключило и дипломатът е възстановен на държавна длъжност.

"Правителството не съобщава за никакви разследвания, съдебни преследвания или присъди на държавни служители, замесени в престъпления, свързани с трафик на хора", се казва още в доклада.

В доклада се посочват и няколко други държави, които са подобрили усилията си за борба с трафика на хора. Рейтингът на Бруней и Судан беше понижен до ниво 3.

Класирането на Виетнам се следи отблизо, след като правозащитната група Project88 публикува доклад, основан на получени от нея официални виетнамски документи, показващи усилия за подкопаване на доклада на САЩ, включително чрез укриване на информация за случая в Саудитска Арабия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters