/ БГНЕС
Летище София да носи името на Апостола на свободата Васил Левски бе обсъдено на среща в Министерството на транспорта и съобщенията, съобщиха от ведомството. На нея проф. Атанас Семов и проф. Стефан Хаджитодоров от Българската академия на науките отново поставиха въпроса за преименуване на летище София на Васил Левски, посочват от министерството. 

„Това е изключително важна за България инициатива и се радвам, че срещаме Вашата подкрепа и разбиране за нея. Важно е не само входната врата на държавата да има име, а и това да е името на най-знаковия и най-величавия европеец на България – Васил Левски “, заяви проф. Семов в началото на срещата. Разговорът се е състоял днес в Министерството на транспорта и съобщенията по покана на министър Красимира Стоянова.

За да бъде издаден указ на президента за преименуване на такъв обект от национално значение, е необходимо положително становище от Министерството на транспорта и съобщенията, което да съдържа финансова рамка и конкретни стъпки и срокове, които трябва да се предприемат, за да стане промяната на името факт. Министър Красимира Стоянова заяви, че приветства идеята и заедно с компетентната администрация и концесионера на летище София ще започнат работа по изготвяне на становището. 

Идеята за преименуване на летището се обсъжда от 2009 г., а през 2017 г. предложението за името на Апостола на свободата беше направено от учени от БАН и получи голяма подкрепа, но не се реализира. Бяха проведени и социологически проучвания, които показаха широко одобрение за инициативата националното летище да получи името на най-светлата ни историческа личност, припомнят от министерството. 

Припомняме, че през септември бе представен концептуалния дизайн на бъдещия Терминал 3 на столичното летище. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иван Лазаров/БТА