България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руска военна агресия срещу Украйна. Това написа служебният премиер Димитър Главчев в страницата си във Фейсбук, след като пристигна в швейцарския курорт Бюргенщок, където ще участва в Първата среща на върха за мир в Украйна.

България продължава да подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност. България подкрепя и евроатлантическата перспектива на украинската страна. Свидетелство за това е приетата на 6 юли 2023 г. от Народното събрание Декларация за подкрепа за членство на Украйна в НАТО. България приветства решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към Съюза и признава важния напредък, който страната е постигнала, посочва той. 



Премиерът отбелязва, че в основата на форума е инициативата „Формула за мир“, която беше представена от украинския държавен глава на 15 ноември 2022 г. по време на срещата на върха на Г-20 в Индонезия. Това е концептуален план от десет точки (стълба), чиято цел е прекратяване на войната в Украйна и постигане на всеобхватен, справедлив и траен мир, в основата на който е запазване на териториалната цялост на Украйна.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня