/ iStock/Getty Images
Йепе Брус: Ние ще бъдем първата страна в света, която ще въведе реален данък върху емисиите на CO2 в селското стопанство
Дания, която е голям износител на свинско месо и млечни продукти, ще въведе данък върху емисиите на въглероден диоксид от животновъдството от 2030 г., с което ще стане първата страна, която прави това, и се надява да вдъхнови други да я последват, според съобщение на правителството от вторник, пише Reuters.

Данъкът беше предложен за първи път през февруари от назначени от правителството експерти, за да помогне на Дания да постигне правно обвързващата цел за 2030 г. за намаляване на емисиите на парникови газове със 70 % спрямо нивата от 1990 г.

Късно в понеделник центристкото правителство постигна широк компромис с фермерите, промишлеността, профсъюзите и екологичните групи относно политиката, свързана със земеделието, което е най-големият източник на емисии на CO2 в страната.

"Ние ще бъдем първата страна в света, която ще въведе реален данък върху емисиите на CO2 в селското стопанство. Други държави ще се вдъхновят от това", заяви министърът по данъчното облагане Йепе Брус от лявоцентристките социалдемократи в изявление във вторник.

Въпреки че подлежи на одобрение от парламента, политическите експерти очакват законопроектът да бъде приет вследствие на широкия консенсус.

В споразумението се предлага фермерите да бъдат облагани с данък от 300 датски крони (43,16 долара) на тон CO2 през 2030 г., който да се увеличи до 750 крони през 2035 г.

Земеделските стопани ще имат право на приспадане на 60 % от данъка върху доходите, което означава, че действителните разходи за тон ще започнат от 120 крони и ще нараснат до 300 крони до 2035 г., като същевременно ще бъдат предоставени субсидии за подпомагане на корекциите в земеделските дейности.

Данъкът би могъл да добави допълнителни разходи от 2 крони (5 лв.)  за килограм мляно говеждо месо през 2030 г., заяви министърът на икономиката Стефани Лозе пред обществената телевизия DR. Мляното говеждо месо се продава на дребно от около 5.50 лв. за килограм в датските магазини за намаления.

Този месец Нова Зеландия се отказа от плановете си за въвеждане на подобен данък, след като се сблъска с критики от страна на фермерите.

Но докато датските фермери изразиха опасения, че целите на страната в областта на климата могат да ги принудят да намалят производството и да съкратят работни места, те заявиха, че компромисът дава възможност да запазят бизнеса си.

"Споразумението внася яснота, когато става въпрос за значителна част от условията на фермерите", заявиха от браншовата група L&F agriculture.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters