/ iStock/Getty Images
Над 1000 души се наредиха на опашка днес в Женева, за да получат безплатна храна. Това показа нагледно последиците от коронавирусната епидемия за бедните работници и имигрантите без документи дори в богата Швейцария, предаде Ройтерс.

Опашката пред ледена пързалка, където доброволци раздаваха около 1500 пакета с храни, бе дълга над 1 километър, някои от хората се бяха наредили на нея още от 5 ч. сутринта.

"На края на месеца джобовете ми са празни. Трябва да плащаме сметките, застраховките, всичко", казва Ингрид Барела, жителка на Женева от Никарагуа, която работи на непълен работен ден. "Това е прекрасно, защото ще има храна за седмица, глътка въздух за седмица, но за следващата седмица - не знам", добави тя.

Швейцария е с население от близо 8,6 милиона. През 2018 г. там е имало 660 000 бедни по данни на организацията "Каритас", особено самотни родители и хора с ниско образование, които не могат да си намерят работа, след като са загубили предишната.

Над 1,1 млн. души са в риск от бедност, което означава, че доходите им са под 60 процента от средните за Швейцария. За 2018 г. средният доход при заетост на пълен работен ден е бил 6538 швейцарски франка (6736 долара).

Швейцарската банка Ю Би Ес е изчислила, че Женева е на второ място в света по скъп живот за тричленно семейство, изпреварена само от Цюрих. Въпреки че средният доход също е висок, това не помага особено на хората, които трудно свързват двата края.

"Мисля, че много хора си дават сметка за проблема, но е друго да го видиш със собствените си очи", каза Силвана Матроматео, ръководител на благотворителната организация "Керван на солидарността". "Имаше хора, които плачеха и казваха, че това не можело да се случва в тяхната страна. Но се случва и Ковид-19 може би извади всичко това на показ, а това е добре, защото ще можем да вземем мерки, за да подпомогнем тези работещи, защото преди всичко те са работещи хора", добави тя.

Патрик Виланд, ръководител на мисия на организацията "Лекари без граници", заяви, че социологическо проучване от миналата седмица е показало, че само малко над половината анкетирани получатели на храна са незаконни имигранти. Останалите по думите му или са законно пребиваващи, или са швейцарци или кандидати за убежище. Само малко над 3 процента са дали положителна проба за Ковид-19, три пъти над средния показател за Женева, което той отдаде на пренаселените жилища и лошите условия в тях.

"В Женева, един от най-богатите градове в света, винаги е имало хора, живеещи в рискови условия, особено всички тези хора, работещи като домашни помощници, в земеделието, по строителните обекти и хотелите и за една нощ те са се оказали без работа заради Ковид-19", каза Виланд.

Един нелегален имигрант, представил се само като Фернандо, заяви, че заради кризата загубил работата си в ресторант и останал без доходи. "Много съм благодарен, че получавам тази помощ, и ако ситуацията при мен се подобри, обещавам да направя същото, което сега правят за мен", добави той. 
БТА