Катрин Аштън призова за интелигентна европейска сила в първата си голяма реч
Катрин Аштън призова за интелигентна европейска сила в първата си голяма реч / снимкa: Reuters

Европейският съюз трябва да обедини "твърдата" и "меката" си сила и да поеме отговорност за проблемите не само в близки, но и в по-далечни "горещи точки", заяви първият дипломат на ЕС Катрин Аштън, в първата си голяма реч по политиката на сигурността, предаде ДПА. Задачата на Аштън е да засили влиянието на ЕС в световната дипломация и речта, която тя изнесе на Мюнхенската конференция за сигурността, представи позицията й за обединяването на военните, дипломатически и граждански инструменти на ЕС.

"Трябва дамобилизираме всичките си лостове за влияние - политически, икономически, плюс инструментите за управление на военни и граждански кризи, в подкрепа на единна политическа стратегия", заяви Аштън. Постът на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността бе създаден чрез Лисабонския договор, припомня ДПА, и чрез него се цели да се засили международното влияние на ЕС.

Най-новата задача на върховния представител е "възможността за създаване на нещо ново, каквато се предлага само веднъж на поколение. Тази възможност добавя реална стойност към това, което страните членки на ЕС вече правят" и насърчава "общностния начин на мислене", посочи тя. Основната задача на англичанката обаче е да обедини европейските страни за по-мащабен отговор на заплахи като тероризма, организираната престъпност и нелегалната имиграция. 

"Много от тези заплахи са свързани помежду си. Трябва да идентифицираме връзките, а след това - да разработим и въведем всестранни стратегии", посочи Аштън. За да се изправи пред предизвикателствата, ЕС ще трябва да се откаже от традиционното разделение между, например, мироопазване и развитие или между вътрешната и международната политика.

"Не може да има устойчиво развитие без мир и сигурност. А без развитие и изкореняване на бедността няма устойчив мир", отбеляза Аштън, пише БТА. По същия начин нито нелегалната имиграция, нито тероризмът "е изцяло вътрешен или международен проблем".

С тази нова философия ЕС трябва незабавно да активизира дейността си в Южна и Източна Европа, работейки за стабилизиране на Балканите и съседните бивши съветски страни като Украйна и Грузия.

В същото време трябва да  се работи за засилване на сътрудничеството със световните сили като САЩ и Русия и изгряващите сили като Индия и Китай. "В свят на силна взаимна обвързаност, в който заплахите са глобални, всеки се нуждае от партньор. Възнамерявам да инвестирам много в засилване на партньорството с тези, които малко подвеждащо наричаме "нови сили"- Китай, Индия, Южна Африка, Бразилия, Мексико и Индонезия", заяви тя.

За да бъдат обаче тези усилия плодотворни, Аштън ще трябва да успее да накара европейските страни да подкрепят общите задачи, вместо да оказват натиск за поставяне на националните външнополитически цели на първо място в дневния ред. "За нас в Европа може да има само един колективен отговор (на заплахите за сигурността) и Лисабон ще ни помогне да го дадем", заяви Аштън.