Тел Авив, Израел
Тел Авив, Израел / iStock/Getty Images
В страната тръгна първата провеганска реклама, с провокативно участие на истинско живо агне
В Израел бе излъчена първата провеганска реклама, с провокативно участие на истинско живо агне, съобщава “Евронюз“.

Рекламата показва млада двойка в магазин за хранителни стоки, която иска да купи „екстра прясно“ агнешко месо от месния щанд. След като жената повторно настоява месото да бъде „изключително свежо“, месарят излиза с живо агне, оставяйки двойката видимо изумена.

Глас зад кадър моли зрителите да „направят връзката“ между месото, което ядем, и животните, от които идва. Той също така подчертава, че над един милион души в Израел „вече са осъществили връзката“, позовавайки се на значителния брой вегетарианци и вегани в страната.

Рекламата е излъчена по време на едно от най-популярните национални предавания и се очаква стигне до 3 милиона души – 35% от населението на Израел. Тя се излъчи по време на финала на новия сезон на „Сървайвър Израел“, едно от най-гледаните риалитита в историята на израелската телевизия.

Рекламата е замислена от международната благотворителна организация „Vegan Friendly“, чиято мисия е да популяризира храненето на растителна основа, за да спре жестокостта към животните и да забави изменението на климата.

„Израелската публика видя в праймтайма, в кулминационния момент на едно риалити шоу, истинския източник на храна, от която се нуждае“, казва Омри Паз, основател и главен изпълнителен директор на „Vegan Friendly“. "Рекламата повдига въпроса за веганството пред по-широката аудитория и дори влияе на много хора да направят различен избор, когато влязат в супермаркета“.

Веганството в Израел

В миналото главният град на Израел, Тел Авив, е наричан „световна веганска столица“, тъй като има повече вегани на глава от населението, отколкото в който и да е друг град. Също така Израел беше класиран на трето място по отношение на веганите на планетата от „Chef’s Pencil“.

Афинитетът на страната към веганската кухня и широкото разпространение на растителни ястия вероятно са свързани със строгите хранителни закони на юдаизма за разделното хранене. Хората, които ги спазват, трябва да отделят месото от млечните продукти, както по отношение на приготвянето на храна, така и в чинията си в рамките на храненето.

„Уникална за тази новосформирана страна е комбинацията от традиционната средиземноморска диета в района и строгите закони на разделната храна - разделянето на месо, млечни продукти и веганска и вегетарианска храна“, обяснява „Chef’s Pencil“. 
БГНЕС