/ iStock/Getty Images
Индия и Китай си прехвърлиха днес взаимно отговорността за нарастващото напрежение около граничния им спор в Хималаите - ден след двустранна среща на най-високо равнище, предаде Франс прес, като напомни за кръвопролитния сблъсък между двете страни през юни.

Индийският премиер с ново предупреждение към Китай

Индийският министър на отбраната Раджнат Сингх и китайският му колега генерал Вей Фънхъ си размениха обвинения в нажежаване на ситуацията, обобщава АФП техни комюникета.

Двамата разговаряха вчера в Москва в кулоарите на форум на Шанхайската организация за сътрудничество. Сингх заяви, че е имал "искрени" разговори с колегата си за граничния конфликт и обтегнатите отношения между двете страни, най-населените на планетата.

От юни напрежението между тях отново нараства след кръвопролитен сблъсък между техни войници по повод хималайския граничен спор. Тогава загинаха 20 индийски бойци и неустановен брой китайски. Делхи и Пекин си отправиха взаимни обвинения и изпратиха в регина хиляди войници като подкрепления.

Индийският министър подчерта в комюнике, че "действията на китайските войски, включително концентрирането на голям брой военни, агресивното им поведение и опитите за едностранна промяна на статуквото представляват нарушение" на двустранните спогодби.

Камъни и тояги с пирони са оръжията за кървавата баня между китайци и индийци

Той добави, че Делхи се стреми да разреши конфликта чрез преговори, но "същевременно няма място за съмнения в нашата решимост да защитим суверенитета и териториалната цялост на Индия".

Китайският министър зае също тъй непримирима позиция. "Причината и същността на днешното напрежение по границата между Китай и Индия са твърде ясни и Индия изцяло е отговорна за него", заяви генерал Вей.

"Няма начин Китай да изгуби територия", добави той, като прикани Индия "да засили контрола върху силите си по границата" и "да се въздържа от всякакви действия, способни да предизвикат ескалация".

Индия се отказа да участва в общи военни учения, организирани от ШОС, за да не се срещат там нейни войски с китайски подразделения. Делхи използва все по-често икономически оръжия срещу Пекин, като забранява китайски приложения или замразява участието на китайски фирми в проекти за изграждане на мрежи "5 Джи", припомня АФП.
БТА