Япония прие закон, който позволява на ядрените реактори да работят повече от 60 години. Решението е в опит да се даде нов тласък на сектора, за да отговори на енергийните предизвикателства и на целите в областта на климата.

Законопроектът има за цел да "създаде система за доставка на електроенергия, която да доведе до общество без въглеродни емисии", заяви говорител на парламента пред АФП.

Съгласно новите правила възрастовата граница технически остава 60 години, но се допускат изключения за реактори, които е трябвало да преустановят работа по "непредвидими" причини.

Те могат да включват промени в насоките за безопасност или временни забрани от съда.

Новите правила позволяват на операторите да изключат периодите на спиране при изчисляването на общия брой години експлоатация.
Въпреки това операторите се нуждаят от одобрението на японския орган за надзор на ядрената безопасност за това освобождаване, а законът включва и мерки, предназначени да засилят проверките за безопасност на остаряващите реактори.

Правителството иска да "осигури стабилни доставки на електроенергия, като същевременно насърчава използването на безвъглеродни източници на електроенергия", се казва в изявление на японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността.

Този ход идва в момент, когато японското правителство се стреми да съживи ядрения сектор, който беше изключен от експлоатация след аварията във Фукушима през 2011 г., причинена от смъртоносно цунами.

Повечето от японските ядрени реактори и до днес не работят, но световната енергийна криза поднови дебатите по темата, а социологическите проучвания показват, че обществените възгледи за ядрената енергия се смекчават.
БГНЕС