И от Фиат Крайслер заобикаляли нормите за замърсяване?
И от Фиат Крайслер заобикаляли нормите за замърсяване? / БГНЕС, архив

Германските регулаторни органи имат сериозни подозрения, че италианско-американската автомобилна група "Фиат Крайслер" e манипулирани двигателите на автомобилите си, за да заобиколи нормите за замърсяване на въздуха подобно на германския гигант "Фолксваген", твърди германският в. "Билт ам Зонтаг".

Федерална служба за автомобилен транспорт (KBA) е изпратила доклад в този смисъл до Европейската комисия и италианските власти, посочва седмичникът, цитиран от АФП.

Дизеловите коли превишават 12 пъти екологичните норми на ЕС

В четвъртък германското правителство разкритикува "Фиат", че не желае да сътрудничи, след като италианският автомобилостроител отказа да отговаря пред други власти освен италианските въпреки установените наскоро в Германия нередности с вредните емисии при германски дизелови автомобили.

Вследствие на скандала със "Фолксваген" германските власти извършиха проверки на вредните емисии при дизеловите модели на всички производители, продавани в Германия. Проверките показаха нередности при 16 марки, включително "Фиат".

Ауди призна за манипулиращ софтуер при негови двигатели

Според "Билд ам Зонтаг" тестовете, извършени от КВА с модел на "Фиат", са показали, че системата за филтриране на отработените газове се дезактивира след 22 минути - две минути след края на стандартна проверка за замърсяване.

В резултат на това азотният оксид, който е силно замърсяващ, се изхвърлял в атмосферата в 10 пъти по-големи количества от разрешеното, показва докладът на германската служба, цитиран от вестника.

Шефът на Фолксваген се извини за скандала с вредните емисии

В четвъртък "Фиат" трябваше да разясни въпроса пред германските власти, но според германското правителство адвокатите на компанията в последния момент отменили срещата. В писмо италианската компания посочи, че единствено италианските власти имат правомощията да дават оценка на замърсяващите емисии на автомобилите й.

Източник: БТА