Холандците казаха не на Украйна в Европейския съюз
Холандците казаха не на Украйна в Европейския съюз / БГНЕС
Холандците казаха "не" на Украйна в Европейския съюз
85879
Холандците казаха "не" на Украйна в Европейския съюз
Холандците казаха "не" на Украйна в Европейския съюз
  • Холандците казаха "не" на Украйна в Европейския съюз
  • Холандците казаха "не" на Украйна в Европейския съюз

На референдум Холандия каза "не" на Украйна в ЕС. Предварителните резултати сочат, че 61.1 % от гласувалите са против споразумението за асоцииране, 38.1 % го подкрепят. Избирателната активност на референдума е била 32.2 %, с което прескача бариерата от 30 %, необходима, за да бъде гласуването признато за валидно.

Тъй като референдумът е консултативен, холандското правителството трябва да реши дали да се съобрази с волята на народа и да предложи на парламента да не ратифицира споразумението за асоцииране на Украйна. Такова решение обаче ще изостри отношенията на Холандия с ЕС. Последваха и първите коментари на резултатите от референдума, които са твърде разнопосочни.

Премиерът на Холандия: Украйна не трябва да влиза в ЕС

Премиерът Марк Рюте каза, че Холандия вече не може да ратифицира договора „просто така". Следващите действия ще трябва да бъдат разгледани „стъпка по стъпка". Преди да решат какво да правят, министрите ще го обсъдят с парламента и европейските партньори на страната, посочи Рюте.

Председателят на Върховната Рада на Украйна Владимир Гройсман определи резултатите от референдума като „извънредно тревожни" сигнал.

„Уважаваме волята на холандските граждани. И макар да разбираме, че този референдум има консултативен характер, това е извънредно тревожен сигнал за страната ни. За нас има само един път на отстояване на европейското ни бъдеще - да работим над грешките си и да дадем ясен сигнал на гражданите на Украйна и на международната общност, че неотклонно вървим по пътя на европейските реформи. Аз вярвам в единна Европа и вярвам, че Украйна ще стане част от това единство".

Президентът на Украйна Петро Порошенко счита, че референдумът в Холандия е насочен срещу единството на Европа и европейските ценности. Той заяви, че резултатите няма да възпрепятстват подписването на споразумението.

„Този референдум, в съответствие с Конституцията и законодателството на Холандия, има изключително консултативен характер. Уверен съм, че стратегически, това събитие не представлява препятствие на пътя на Украйна към ЕС".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е огорчен от резултата от вчерашния референдум в Холандия по споразумението ЕС-Украйна. Това заяви на пресконференция говорителят на комисията Маргаритис Схинас. По неговите думи Юнкер прекарал нощта на телефона в разговор с европейските ръководители за оценка на обстановката.

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън изрази надежда, че отказът на Холандия да подкрепи споразумението за асоциация между ЕС и Украйна няма да повлияе на планирания за юни референдум във Великобритания по повод излизането на страната от ЕС.

„Надявам се, че това няма да повлияе върху резултатите от нашия референдум, защото това е съвсем друг въпрос", заяви Камерън.

От Вашингтон съобщиха, че продължават да подкрепят споразумението за асоцииране на Украйна и ЕС.

„Ние подкрепяме договора за асоцииране на ЕС и Украйна, а също така смятаме, че е в интереса на САЩ, Холандия и ЕС е да се помогне на Украйна да стане демократична и икономически стабилна страна" , заяви говорителят на американския Държавен департамент Марк Тонър.