/ ThinkStock/Getty Images
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и премиерът на провинция Тюрингия Бодо Рамелов присъстваха на церемония в памет на жертвите на Холокоста в концентрационния лагер Бухенвалд, предаде ДПА.

"Задача на демокрацията е да не допуска нацистките престъпления да бъдат забравени", каза Рамелов на церемонията за отбелязване на 76-годишнината от освобождението на лагерите Бухенвалд и Мителбау-Дора.

75 години след войната Германия още се бори с „дългата сянка“ на нацисткото минало

"Няма да можем да прехвърлим тази памет в музей. Запазването на спомена е всекидневна задача, каза Щайнмайер. Тези лагери символизират расов фанатизъм, убийство и изтребление", добави той.

На възпоменателната проява, която беше излъчена на живо по интернет, имаше речи на оцелели от лагера от САЩ, Италия и Франция, които не можаха да присъстват на място заради пандемията от коронавируса, както беше и преди година.

Концентрационният лагер край Ваймар, най-големият на германска територия към края на войната, е освободен на 11 април 1945 г. с помощта на американските войски. Построен е от нацистите през 1937 година.

Около 56 000 души са изгубили живота си там от глад, болести и последствията от принудителния труд. В намиращия се наблизо Мителбау-Дора около 60 000 затворници са принудени да строят ракети в подземна шахта. Най-малко 20 000 от тях умират.
БТА