Учени разкриха как рядка генетична мутация при една жена ѝ позволява да живее почти без болка и никога да не изпитва тревога или страх.
Експерти от Университетския колеж в Лондон (UCL) са установили как мутациите в гена FAAH-OUT действат на молекулярно ниво, което позволява на Джо Камерън от Шотландия да избегне болката.

Смята се, че същите биологични механизми позволяват на раните да заздравяват по-бързо.
Изследователите заявиха, че откритията, публикувани в списание Brain, отварят врати за нови изследвания на лекарства във връзка с лечението на болката и зарастването на рани.

Професор Джеймс Кокс от Калифорнийския университет по медицина (UCL Medicine), който е главен автор на изследването, заяви: "Като разбираме какво точно се случва на молекулярно ниво, можем да започнем да разбираме съответната биология, а това открива възможности за откриване на лекарства, които един ден биха могли да имат далечно положително въздействие върху пациентите."

75-годишната г-жа Камерън, която живее близо до Лох Нес в Хайлендс, влезе в заглавията на вестниците през 2019 г., когато учените от UCL обявиха, че мутациите в неизвестния досега ген FAAH-OUT я карат да не изпитва болка, стрес или страх.
Тя разбрала за състоянието, когато била на 65 години и потърсила лечение за проблем с тазобедрената си става, който се оказал свързан със сериозна ставна дегенерация, въпреки че не изпитвала никаква болка.

Месеци по-късно тя претърпяла операция на ръката си в болница "Рейгмор" в Инвърнес и не съобщила за никаква болка след това, въпреки че лечението обикновено е много болезнено.

Въз основа на тази работа изследователите са установили, че мутацията FAAH-OUT "намалява" експресията на гена FAAH, който е свързан с болката, настроението и паметта.

Екипът открива, че нивата на ензимна активност в гена FAAH са значително намалени в случая на г-жа Камерън.
Те анализирали и тъканни проби, за да проучат въздействието на мутациите на гена FAAH върху други молекулярни пътища, и открили повишена активност в друг ген, известен като WNT16, който преди това е бил свързан с образуването на костите.

Изследователите откриват промени и в два други гена - BDNF и ACKR3, които според тях могат да допринесат за ниската тревожност, страх и безболезненост на г-жа Камерън, казват учените.

Д-р Андрей Окороков, също от UCL Medicine, старши автор на изследването, заяви: "Генът FAAH-OUT е само едно малко кътче от огромен континент, който това изследване започна да картографира.

"Освен молекулярната основа на безболезнеността, тези изследвания идентифицираха молекулярни пътища, влияещи върху заздравяването на рани и настроението, като всички те се влияят от мутацията FAAH-OUT.

"Като учени наш дълг е да изследваме и мисля, че тези открития ще имат важни последици за области на изследване като заздравяването на рани, депресията и др."