Г-8 си постави за цел да съкрати парниковите емисии с 80% до 2050 г.
Г-8 си постави за цел да съкрати парниковите емисии с 80% до 2050 г. / снимка: БГНЕС

Лидерите от Г-8 се събраха в италианския град Л'Акуила, където в продължение на три дни ще разискват глобални проблеми - икономическата и финансовата криза, климатичните промени, събитията в Иран, Афганистан, Северна Корея, Ирак, Близкия изток.

В Г-8 влизат седемте най-развити индустриални държави - САЩ, Канада, Япония, Великобритания, Франция, Германия и Италия - плюс Русия. В срещите на клуба участват председателят на Европейската комисия и лидерът на настоящата страна ротационен председател на Европейския съюз - Швеция. Форумът започна с работен обяд, който даде премиерът на Италия Силвио Берлускони.

Г-8 реши да съкрати до 2050 г. емисиите си на парникови газове с най-малко 80 процента спрямо равнищата им от 1990 г. Целта е глобалното затопляне да бъде ограничено до 2 градуса по Целзий, предаде Франс прес, като се позовава на заключителната декларация от срещата на върха на Голямата осморка в италианския град Л'Акуила.
   
"Ние признаваме всеобщото научно мнение, според което увеличаването на средната световна температура не бива да надвишава 2 градуса по Целзий в сравнение с пред индустриалните равнища", подчертават лидерите от Г-8. Те предупреждават, че
"това глобално предизвикателство може да бъде посрещнато само с глобални действия".
   
Страните от Г-8 изразяват подкрепата си за съкращаване до 2050 г. на емисиите на парникови газове на развитите държави с най-малко 80 процента в сравнение с равнищата им от 1990 или по-скорошни години, съобщава БТА.

Страните от Г-8 поеха и ангажимент да изпълнят обещанията си за Африка, предаде Франс прес, като се позовава на тяхна декларация за развитието на този континент.
   
"Въпреки тежките последици от кризата върху нашите икономики, ние подчертаваме отново колко е важно да спазваме ангажиментите си (за Африка), които поехме (на срещата ни през 2005 г.) в Гленийгълс, пишат лидерите на Голямата осморка в текста, с копие от който се е сдобила агенцията. Те припомнят, че са обещали, заедно с други донори, да увеличават помощта за развитието на този континент с 25 милиарда долара годишно през периода 2004-2010 г.
   
Според ООН и Африканския съюз страните от Г-8 са отпуснали от 2005 г. само една четвърт от обещаната помощ за Африка.
   
Голямата осморка обеща още да изготви предложение за принципите и добрите практики за международното инвестиране в селскостопанския сектор. То ще вземе предвид масовото изкупуване на обработваеми земи в развиващите се държави, особено в Африка.
  
"Един здрав, динамичен и конкурентен частен сектор е от основно значение за насърчаване на растежа и намаляване на бедността" в развиващите се страни, подчертават лидерите от Г-8.