Европейският съд за правата на човека се захвана с кражба на крава
Европейският съд за правата на човека се захвана с кражба на крава / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Люксембург бе осъден от Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), защото на жалбата на земеделец за кражбата на крава още не е бил даден ход след близо 12 години съдебни процедури, предаде Франс прес.

59-годишният Гюстав Рауш от Мерциг завел иск през 1988 г. срещу съседа си, когото подозирал, че му е откраднал крава и е сменил регистрационния й номер. Между 2000 и 2007 г. районният съд три пъти е давал становище за препращане на делото към по-горна инстанция, но и трите са били анулирани.

През 2008 г. магистратите констатирали погасяването на правото на иск, но след касиране на това решение апелативният съд преценява, че няма давност по иска и препраща делото в районния съд, където процедурата продължава.

ЕСПЧ прецени, че е "нарушено правото на справедлив процес в разумни срокове" и нареди да се изплатят на Рауш 16 000 евро за получени морални щети заради времетраенето на процедурата. Те подчертаха освен това и "липсата на сложност" на този случай.

ЕСПЧ разглежда тежки и деликатни дела (принудителни изчезвания, изтезания), но понякога разглежда и по-безобидни случаи, които често касаят мудност или неравнопоставеност от страна на правосъдието в 47-те страни членки, отбелязва БТА.

През 2008 г. ЕСПЧ е дал становище за "липса на обективна безпристрастност" срещу Малта по банален случай на въже за пране, закачено над съседски двор. Случаят бил от 1985 г. През 1992 г. съд забрани на Кармен Миклаеф да нарушава правото на собственост на съседа си, като окачва прането си над неговия двор. Миклаеф обаче изтъкнала, че съдията по делото е чичо и брат на двамата адвокати на съседа й.