ЕС наложи нови санкции на Сирия, Асад отхвърли исканията на Арабската лига да се оттегли
ЕС наложи нови санкции на Сирия, Асад отхвърли исканията на Арабската лига да се оттегли / снимка: Reuters, архив

Европейските държави одобриха нови санкции срещу Сирия, предадоха осведомителните агенции, като се позоваха на дипломатически източник от Брюксел. Предвижда се по-специално в "черния списък" на ЕС да бъдат включени още 22-ма служители на режима на Башар Асад, отговорни според ЕС за смазването на опозиционните протести. Освен това санкциите ще засегнат и 8 сирийски компании, финансиращи режима, съобщи европейският чиновник, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Това е единайсетият пакет от санкции на ЕС срещу отделни лица и организации от Сирия, предвиждащ замразяване на авоари и забрани за издаване на европейски визи. Тези мерки вече засягат близо 150 души и организации, свързани с режима на Асад, посочва Франс прес.

Решението бе взето от европейските министри на външните работи, заседаващи в Брюксел. Имената на новите сакционирани лица и организации се очаква да бъдат изброени в утрешния брой на официалния вестник на ЕС.

"Много сме разтревожени от ситуацията в Сирия", заяви преди заседанието шефката на европейската дипломация Катрин Аштън. "Отново призоваваме насилието да бъде спряно и наблюдателите (на Арабската лига) да могат безпрепятствено да си вършат работата", добави тя. Аштън повтори, че в Сирия трябва да има "мирен преход"; ЕС вече от месеци призовава президента Асад да се оттегли без кръвопролитие.

Последните европейски санкции от началото на декември, наложени едновременно със санкции от страна на САЩ, включваха по-специално забрана да се изнася в Сирия оборудване за газовата и петролната индустрия, както и програми за следене на телефонни и интернет връзки, напомня АФП.

Сирия отхвърли исканията на Арабската лига президентът Башар Асад да се оттегли от властта и да позволи сформирането на преходно правителство на националното единство, предадоха ДПА и Франс прес.

Държавната сирийска телевизия цитира неназован правителствен източник, който окачествил резолюцията на Арабската лига като заговор срещу народа на Сирия, предаде телевизия "Ал Джазира".

На завършилата в Кайро среща 22-та министри от лигата освен това призоваха правителството в Дамаск да свика предсрочни избори.

Планът предвиждаше президентът Башар Асад да предаде властта на вицепрезидента Фарук аш Шараа, който да си сътрудничи с правителство на националното единство, което да бъде сформирано до два месеца и в него да влизат лидерите на опозицията.

Катарският премиер и външен министър Хамад бен Джасем ал Тани заяви на пресконференция след срещата на арабските външни министри в Кайро, че Арабската лига ще отнесе инициативата си до Съвета за сигурност на ООН и ще помоли за неговата подкрепа.

Шейх Хамад призова настойчиво Дамаск да се откаже от силово разрешаване на кризата, да извади войските от градовете и да гарантира на сирийците правото да провеждат свободни улични демонстрации, допълва БТА. Сирийските власти трябва също така да снемат всички ограничения пред придвижването на арабските наблюдатели и журналистите из страната.

Обратът на срещата на външните министри настъпи, след като принц Сауд Ал Фейсал обяви, че Саудитска Арабия ще изтегли наблюдателите си от мисията на Лигата в знак на протест против продължаващото насилие в Сирия, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Сирийската опозиция одобри плана на Арабската лига и бе готова да изпълнява основните положения на "пътната карта" за политическо уреждане на кризата. Това заяви на пресконференция в Кайро лидерът на Сирийския национален съвет (СНС) Бурхан Галиун, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Разглеждаме тази инициатива като признание за правото на сирийския народ да живее свободно и достойно, което той си извоюва със своята мъжествена борба," заяви лидерът на СНС - най-голямата сирийска опозиционна групировка в чужбина.

Галиун оцени високо решението на Лигата да предаде плана за Сирия в Съвета за сигурност на ООН. По думите му със своята инициатива Арабската лига е признала, че "управлението на режима на Башар Асад върви към своя край и замяната му с демократично правителство е неизбежна".