Европейският съюз прие мерките по спешния план, който предвижда всички държави да намалят потреблението на газ с 15%, съобщи Ройтерс. ЕС предупреди също така, че без дълбоки съкращения, страните могат да се окажат в сложна ситуация и без гориво през зимата, ако Русия прекъсне доставките.

Решението бе взето на среща на външните министри от съюза.

Цените на газа в Европа гонят исторически върхове

Европа се надпреварва да запълни газовото си хранилище преди зимата и да изгради буфер, в случай че Москва допълнително ограничи доставките като отмъщение за европейската подкрепа за Украйна след инвазията на Русия, допълва агенцията.

"Газпром" обяви в понеделник, че намалява драстично дневните доставки на газ за Европа през газопровода "Северен поток" до едва тридесет и три милиона кубични метра. От компанията посочват като причина необходимостта от ремонт на турбина, който ще доведе до намаляване на капацитета на едва 20%.

Какво предвижда приетият днес План за намаляване на доставките?

Всички страни-членки трябва доброволно да намалят потреблението си на газ с 15 процента до края на март, за да компенсират спадащите доставки от Русия. Изключение от този План се предвижда за островни държави като Ирландия, Кипър или Малта, и държави без връзка с международна мрежа за доставка на газ.

Siemens: „Газпром“ умишлено бави връщането на турбината за „Северен поток“

Първоначалният вид на документа предвиждаше Европейската комисия да даде на Брюксел правомощия да налага съкращения на потреблението на газ при спешни случаи. Тази задължителна мярка беше предназначена да защити мощната икономика на Германия, която е зависима от руския газ за голяма част от енергийното си производство и може да се нуждае от помощ от своите съседи.


„Газпром“ намалява преноса на газ по „Северен поток-1“ от 27 юли, цената веднага скочи

В последния вариант на Плана е записано, че всяка страна ще „направи всичко възможно“ да намали потреблението на газ с 15 процента в сравнение със средното за последните пет години през същите месеци. Мярката ще важи до края на март 2023 г. Мярката ще бъде адаптирана към ситуацията на всяка страна благодарение на поредица от изключения, като се вземе предвид тяхното ниво на запаси и дали имат или не тръбопроводи за споделяне на газ.
Ройтерс/БГНЕС