От началото на деня цената се е покачила с близо 7%, а вчера газът поскъпна с общо 12 на сто

Цените на природния газ за Европа продължават с драстичното си покачване. Във вторник сутринта те достигнаха най-високото си ниво от историческия връх през март. Повишението на цената идва след съобщението на руската "Газпром", която обяви, че намалява драстично доставките по газопровода "Северен поток" от 67 млн. куб. м. на 33 млн. куб. м., предаде АФП.

Siemens: „Газпром“ умишлено бави връщането на турбината за „Северен поток“

Това е около 20% от капацитета на газопровода. За сравнение, преди 14 юни доставките по него бяха в пълния му капацитет - 167 млн. куб. м. дневно.

Мотивът на "Газпром" е, че има необходимост от ремонт на втора компресорна турбина по протежението на газопровода.

Към 12:00 часа българско време цената на августовските фючърси на хъба TTF в Нидерландия достигна 2003 долара за 1000 куб. м или 189,75 евро за мегаватчас (MWh). Малко по-рано стойността надхвърли 190 евро за MWh, като по този начин се върна към нивата си от началото на руската инвазия в Украйна, а към 12:15 ч. бълг. вр. достигна 192 евро за MWh, уточни АФП.

Митрофанова: Идва енергийна катастрофа, след която днешната ценова криза ще е като празник

От началото на деня цената се е покачила с близо 7 на сто, а вчера газът поскъпна с общо 12 на сто.

На "Газов хъб Балкан" в сегмента "ден напред" природният газ с ден за доставка за сряда, 26 юли, е с 1,89 процента (277,81 лева за мегаватчас) по-скъп спрямо цената за вчера (272,65 лева за мегаватчас).

„Газпром“ намалява преноса на газ по „Северен поток-1“ от 27 юли, цената веднага скочи

В сегмента "в рамките на деня" борсата започна търговията тази сутрин на цена от 280 лева за мегаватчас, което с 4,21 на сто по-висока цена спрямо тази от вчера - 268,68 лева за мегаватчас.

 

БТА/БГНЕС