/ iStock/Getty Images
10-годишнината от влизането в сила на Лисабонския договор бе отбелязана днес от Европейския парламент. Политическите сили се разминаха в оценката си за документа, дал повече правомощия на ЕП и въвел задължителна рамка за основните права на гражданите.

Групата на Европейската народна партия посочи, че договорът е създал възможност ЕС да говори с един глас в областта на международните отношения. ЕС трябва да бъде само там, където ще има положително въздействие върху живота на гражданите. Само когато имат усещането за контрол над своите избраници, хората ще имат доверие в ЕС, заяви тази политическа сила.

ЕП не успя да избере нов омбудсман

Групата на социалистите и демократите посочи, че гражданското общество трябва да се чувства част от процеса на взимането на решения на европейско равнище. Нуждаем се от справедлива данъчна система, а броят на въпросите, решавани с единодушие, може да се намали, посочиха социалистите.

Групата "Обнови Европа" призова за промени в европейските правила заради изменената среда в последното десетилетие. Трябва да имаме предвид очакванията на гражданското общество, защото ЕС не е възможен без гражданите, заявиха либералите.

ЕП: Управлението в Малта трябва да се смени

Според Зелените Лисабонският договор е влязъл в сила, въпреки съпротивата на част от европейските граждани, например срещу свободното движение на капитал. Зелените предложиха занапред ЕС да помисли за уеднаквяването на данъчното облагане за дружествата.

Групата "Идентичност и демокрация" коментира, че днес институциите на ЕС и гражданите са по-слаби отпреди 10 години. Според Европейските реформатори и консерватори (ЕКР) договорът от Лисабон е довел до разделение и упадък на демокрацията, до прекалена централизация и изземане на правомощия от държавите. ЕКР изрази мнение, че договорът е допринесъл за бавно и тромаво взимане на недалновидни решения, предизвикали до съмнения в работата на институциите.

ЕС и ЕП постигнаха предварителна сделка по пакет "Мобилност" (ВИДЕО)

Европейската обединена левица посочи, че случаят с кризата в Гърция е онагледил недемократичността на институциите на ЕС. Групата определи днешния европейски пазар като безчувствен и отбеляза, че Европейската комисия подкрепя намерения като пенсионната реформа във Франция, предизвикала масови протести. Борбата с данъчните измами е много трудна, често договорът от Лисабон се използва като оправдание да не се прави необходимото. Този договор трябва да отпадне, редно е да се въведе задължително допитване до общественото мнение, да се прекъсне достъпът на лобистите (до институциите), да се обмисли уеднаквяване в ЕС по социалните и данъчните въпроси, призоваха левите.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Лисабонският договор е придал духа на Евросъюза. По нейните думи с този документ гражданите са получили централна роля. Трябва да чуем какво ни казват гражданите и да отговорим на техните тревоги, добави тя.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че договорът от Лисабон е създал възможност ЕП да определя посоката на ЕС. Имаме основания за оптимизъм, защото започва нов институционален цикъл, допълни той. 
БТА