/ iStock/Getty Images
Експерти от ООН по правата на човека обвиниха Беларус в систематични нарушения на човешките права, към които спадат и репресиите срещу протестиращи и дисиденти, предаде Ройтерс, като се позова на доклад на международната организация.

Текстът, разпространен от Върховния комисар на ООН за правата на човека, е посветен на периода преди президентските избори в Беларус на 9 август 2020 година и на месеците след изборите, които бяха белязани от репресии срещу демонстранти и критици на правителството.

"Има достатъчно основания да се смята, че в Беларус са извършвани и се извършват систематични, масови и сериозни нарушения на човешките права", изтъкват авторите на доклада. "Част от тези нарушения може да се смятат за престъпления срещу човечеството", се казва още в него.

Сред нарушенията е откроена "масовата, ненужна и диспропорционална употреба на сила" от силите за сигурност.

"Изглежда, че нарушенията са били част от кампания за насилие и репресии" срещу хората, които се отнасят критично към правителството, се отбелязва в доклада.

Протестите след президентския вот в Беларус през 2020 г. започнаха във връзка с подозренията, че изборите са били нагласени, за да може президентът Лукашенко, който управлява бившата съветска република от 1994 г., да получи поредния си мандат като държавен глава. Беларуският лидер отхвърли твърденията, че на изборите е имало нередности и заяви, че протестите се подклаждат от чужди сили.
Николай Велев/БТА