Държавен преврат в Мали, метежниците обявиха комендантски час
Държавен преврат в Мали, метежниците обявиха комендантски час / снимки: Reuters

Метежници от армията на Мали нападнаха президентския дворец, предаде Ройтерс. Дипломат потвърди, че има сблъсъци при президентския дворец. Участници във военния метеж в Мали обявиха по телевизията, че са завзели властта и ще установят демократично управление, предаде Ройтерс. Разбунтувалите се войници в Мали въведоха комендантски час до второ нареждане, предадоха световните агенции.

Президентът на Амаду Тумани Туре, когото военните метежници твърдят, че са свалили, се намира във военен лагер в Бамако, охраняван от лоялни военни, предаде Франс прес. "Президентът се намира в Бамако, не е в посолство. Той е във военен лагер, откъдето отправя заповедите си", каза пожелал анонимност източник от лоялните на президента войници. Член на обкръжението на Туре потвърди информацията и уточни, че той е под закрилата на Червени барети от президентската гвардия.

По-рано друг източник от лоялните военни заяви, че президентът Амаду Тумани Туре е добре и е на сигурно място, както и министрите на сигурността и на отбраната.

Капитан Амаду Саного, който бе представен като президент на новосъздадения Национален комитет за възстановяване на демокрацията и държавата, направи съобщението в телевизионно изявление, в което призова населението към спокойствие и осъди мародерствата.

Военните затвориха държавните граници и летището на столицата Бамако, предадоха световните агенции. "Обявяваме всички сухопътни и въздушни граници със съседните страни за затворени", заяви говорителят на новосъздадения Национален комитет за възстановяване на демокрацията и държавата лейтенант Амаду Конаре.

Засега не може да се установи дали метежниците разполагат с достатъчна подкрепа да затворят всички граници на страната, чиято площ е двойно по-голяма от тази на Франция, отбелязва Ройтерс. Летището на столицата Бамако също бе затворено до второ нареждане, а всички заминаващи или пристигащи полети са анулирани.

Лидери на редовната армия на Мали са поставени под домашен арест в североизточния град Гао, който също бе обхванат от метежа. В този град е разположено децентрализирано военно командване заради водената от средата на януари война срещу бунтовници туареги и ислямистки групировки.

Държавен преврат в Мали метежниците обявиха комендантски час
netinfo

Военната хунта обвинява досегашното правителство в неспособност да се справи с кризата в северната част на Мали, където от началото на годината се бунтуват туарегите и действат ислямистки въоръжени групи, които са превзели редица северни градове, предава БТА. Метежниците обещават да върнат властта на политиците и да създадат правителство на националното единство.

„Националният съвет за възстановяване на демокрацията и държавността реши да поеме отговорностите си, като сложи край на некомпетентния режим на Амаду Тумани Туре”, заяви говорителят на метежниците Амаду Конаре. Той добави, че са разпуснати всички институции и е суспендирана конституцията. Конаре обвини правителството на Туре, че не се е справило с кризата в северната част на Мали, където от началото на годината се бунтуват туарегите и действат ислямистки въоръжени групи, посочва АФП.

Президентът публикува в Twitter съобщение, в което каза, че случващото се в Мали е метеж, а не държавен преврат, посочи ИТАР-ТАСС. Франция призова за спазване на конституционния ред и запазване на демокрацията в Мали, отбеляза Ройтерс.

Държавен преврат в Мали метежниците обявиха комендантски час
netinfo

Франция преустановява сътрудничеството си с Мали заради военния преврат, но ще продължи да оказва хуманитарна помощ на населението, както и действията си в областта на борбата с тероризма, заяви френският външен министър Ален Жупе.

Франция иска в Мали да се произведат избори възможно най-скоро, заяви още външният министър Ален Жупе, цитиран от АФП. „Осъдихме този военен преврат, защото държим на спазването на демократичните и конституционни правила. Искаме да се възстанови конституционният ред, а предвидените за април избори да се произведат възможно най-бързо, за да може народът на Мали да изрази волята си”, заяви Жупе по радио „Европа 1”.

Европейският съюз осъди военния преврат в Мали и настоя конституционната власт да бъде възстановена "възможно най-скоро", предаде Франс прес. "Осъждаме поемането на контрола върху властта от военните и суспендирането на конституцията", заяви в комюнике говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън. "Конституционната власт трябва да бъде възстановена възможно най-скоро", добави той.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова всички страни в малийския конфликт да решават разногласията помежду си по мирен и демократичен начин. Това заяви говорителят на Бан Мартин Несирки, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира негово комюнике, разпространено от информационната служба на европейската централа на ООН.

"Генералният секретар следи с голяма загриженост развитието на събитията в Мали - се изтъква в документа. - Той приканва да се запази спокойствие и всички разногласия да бъдат отстранявани по мирен път, в рамките на демократичен процес. Генералният секретар потвърждава, че ООН се обявява за конституционния ред в Мали."

Тази нощ разбунтувалите се войници превзеха президентския дворец в столицата Бамако, разпуснаха държавните институции и арестуваха редица министри, включително външния министър Сумейлу Бубейе Майга. Метежът е обхванал и северния град Гао, където военните поеха контрол над гарнизона и арестуваха представителите на местните власти. В бившата френската колония Мали трябваше да се състоят президентски избори, чийто първи тур бе насрочен за 29 април.