Демократите в Сената на САЩ призоваха Федералната търговска комисия (ФТК) да разследва Туитър за "всяко нарушение на споразумението за съгласие на Туитър или други нарушения на нашите закони за защита на потребителите".

В писмо сенаторите, водени от сенатор Ричард Блументал, заявиха, че главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск наскоро е предприел "тревожни стъпки", които според тях са подкопали целостта и безопасността на платформата.

Освен това те изразиха загриженост относно новите функции на компанията, като заявиха, че въведените промени дават възможност за "злоупотреба, измами, мошеничества и опасно представяне".

"Загрижени сме, че действията, предприети от г-н Мъск и други лица от ръководството на Туитър, вече биха могли да представляват нарушение на постановлението за съгласие на ФТК, което забранява представянето на неверни данни и изисква от Туитър да поддържа цялостна програма за информационна сигурност", се казва в писмото.

"Опасяваме се, че докладваните от г-н Мъск промени във вътрешните проверки и практиките за сигурност на данните излагат допълнително потребителите на риск и биха могли пряко да нарушат изискванията на постановлението за съгласие", се добавя в него.

Сенаторите призоваха също така комисията да "контролира своето постановление за съгласие с Туитър и да предприеме действия по прилагане на законодателството срещу всякакви нарушения или бизнес практики, които са нелоялни или измамни, включително да наложи граждански санкции и да потърси отговорност от отделни ръководители на Туитър, когато това е уместно".

Малко след закупуването на Туитър в сделка за 44 млрд. долара Мъск отстрани от длъжност главния изпълнителен директор Параг Агравал, финансовия директор Нед Сегал и главния юридически директор Виджая Гаде.
Той се обяви също така за едноличен собственик и уволни почти половината от персонала на компанията.
БГНЕС, Анадолска агенция