/ БТА
Циклонът "Дана" изкорени дървета и повреди електропроводи с навлизането си днес на сушата при източния бряг на Индия, а властите предупредиха за възможни екстремни метеорологични явления. До момента няма данни за жертви, предаде Франс прес.

Най-малко 1,1 милиона души в щатите Одиша и Западна Бенгалия са се подслонили в специални убежища преди окото на бурята да достигне брега малко след полунощ.

Циклонът е причинил разрушения при преминаването си през крайбрежния град Пури, каза за АФП представителят на регионалните власти Сидарт Суейн.

"Ветровете повалиха много дървета и електрически стълбове и отнесоха павилиони на широкия плаж", каза той. Някои крайбрежни райони са наводнени в резултат на покачване на морското равнище с повече от един метър, причинено от "Дана", допълни източникът.

При навлизането на бурята на сушата поривите на вятъра достигнаха 120 км/ч, съобщи синоптикът от метеорологичната служба в Колката Соменат Дута.

От бурята е пострадала тежко и най-голямата мангрова гора в света - Сундарбан. Стихията е изкоренила стотици дървета, каза Банким Чандра Хазра, министър в регионалното правителство на Западна Бенгалия.

"Циклонът повреди и стотици къщи в крайбрежните райони, отнасяйки покривите им", отбеляза министърът.
От снощи основните летища в Колката - третия по големина град в Индия и популярна туристическа дестинация - са затворени.

Циклоните -  еквивалент на ураганите и тайфуните - са обичайна заплаха в северната част на Индийския океан. По данни на правителството през май циклонът "Ремал" е взел най-малко 48 жертви в Индия. По-точните метеорологични прогнози и по-добре планираните предварителни евакуации са снижили числеността на загиналите при такива явление в последните години, но според учените мощта на циклоните се увеличава в резултат на климатичните промени.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Десислава Иванова/БТА