/ iStock/Getty Images
Телефонът неспирно звъни: доброволците в колцентър за Ковид-19 в Бишкек, столицата на Киргизстан, са претоварени заради втората коронавирусна вълна, връхлетяла някои страни от Централна Азия.

"Когато в началото на април започнахме работа, се обаждаха доста хора без медицински оплаквания. Днес обаче на практика всички изреждат симптоми на вируса", посочва пред АФП Асхат Абдикеримов, координаторът на центъра.

Според киргизстанското правителство през юни обажданията са били 13 пъти повече отпреди. В момента "горещата линия", поддържана от шейсетина сестри, санитари и студенти, получава най-малко 3000 обаждания седмично.
 

Град Бишкек сега е ново огнище на епидемията в Централна Азия след разхлабване през май на карантинните мерки в Киргизстан, Узбекистан и Казахстан.
Във вторник броят на активните случаи в Киргизстан надхвърляше 5000 - десеторно повече, отколкото преди да бъде вдигната карантината на 25 май. Властите съобщават официално за 99 смъртни случая, свързани с коронавируса, но местните социални мрежи са пълни със съболезнования и призиви за помощ, защото в болниците няма места, което говори за много повече починали.

Липсата или лошото качество на тестовете за Ковид-19 прикриват може би истинските мащаби на епидемията и реалния брой на жертвите.
Петдесет и четири годишната Айгул Сарикбаева чака да получи лекарства в най-голямата покрита спортна зала в Бишкек, превърната в болница. Все още не е успяла да се тества за коронавируса.

Преборила се е обаче да ѝ направят рентген на белия дроб и лекарите открили пневмония. "Понякога се питам познавам ли човек, който още не се е разболял", казва тя.

Болниците в Казахстан, най-богатата от петте бивши съветски републики в Централна Азия, също са пълни - броят на пациентите там е нараснал четворно от началото на юни.
 

Казахстанските власти, разтревожени заради изчерпващия се запас от медикаменти, съобщиха във вторник за над 49 000 заразени и 264 смъртни случая. Миналата седмица им се наложи отново да въведат карантинни мерки.

В икономическата столица на страната Алмати Евгений Еремин чака на дълга опашка, за да си купи лекарства, например парацетамол.

Той смятал коронавируса за някаква "шега" или "политическа работа", но после дядо му починал от него, а майка му се разболяла тежко със симптоми на Ковид-19.
Критики заляха социалните мрежи след огромния фойерверк в понеделник, с който в казахстанската столица Нур Султан бе чествана 80-ата годишнина от рождението на историческия държавен лидер Нурсултан Назарбаев, също дал положителна проба за коронавируса, но без да развие симптоми.

"Какво празнуваме с тези фойерверки?", подхвърли Димаш Кудайберген, прочут местен певец, много популярен и в Китай.

"Хората не могат да си намерят кислородни бутилки, а те организират фойерверки", добави той в Инстаграм, където има над 3,3 милиона последователи.

В Киргизстан - бедна планинска страна, властите страдат особено силно от недостиг на средства. Вместо да подсили системата за здравни грижи, правителството призна, че помощта от международните институции покрива главно заплатите на държавните служители и запълва дупките в бюджета, възникнали заради епидемията.

Външната помощ обаче бе от полза за колцентъра в Бишкек, затворен за кратко през юни след заразяването на двама от персонала. Хората го ценят - затова мнозина настояха дейността му да се разшири, макар в началото там да работеха само 12 доброволци.

Шамил Ибрагимов, завеждащ киргизстанския клон на фондация "Сорос", е подкрепил проекта, но отбелязва и ограничената му роля - центърът "няма да осигури нито нови линейки, нито болнични легла".

"Където и да погледнеш, виждаш оскъдица в цялата (здравна) система", оплаква се той.
 
БТА