/ ThinkStock/Getty Images
Известен саудитски принц, който предизвика спорове с критиките си срещу краля и престолонаследника в Саудитска Арабия, се е върнал в страната си в разгара на кризата около убийството на журналиста Джамал Хашоги, съобщиха членове на семейството му, цитирани от Франс прес.

Завръщането на принц Ахмед бин Абдел Азиз ал Сауд, брат на крал Салман и чичо на престолонаследника Мохамед бин Салман, подхранва слуховете, че членовете на кралското семейство вероятно правят усилия да заздравят подкрепата за монархията, станала обект на международни критики във връзка с аферата "Хашоги".

Саудитска Арабия обяви: Убийството на Хашоги е било планирано

Пристигането на принц Ахмед в Рияд във вторник беше потвърдено от поне трима принцове, включително от Фейсал бин Турки бин Фейсал в Туитър.

Саудитските власти не пожелаха да коментират причините за завръщането на принц Ахмед, който прекара няколко месеца в Лондон.
Миналия месец той омаловажи противоречивите си изказвания пред антисаудитски демонстранти в Лондон, когато изрази предположението, че в кралското семейство е настъпил раздор.

Във видеоклип, станал много популярен онлайн, той каза пред демонстрантите, осъждайки ролята на Саудитска Арабия във войната в Йемен: "Каква е връзката на семейството с това? Някои хора носят отговорност...Кралят и престолонаследникът".

Много потребители на социалните мрежи смятат тази забележка за рядка критика, направена от член на кралското семейство срещу неговите лидери и за ролята им в йеменския конфликт.

В изявление принц Ахмед посочи, че казаното от него е било "неправилно изтълкувано".

Според в. "Ню Йорк таймс", който цитира близки до семейството източници, той "се страхувал да се върне" в Рияд, но не е ясно дали сигурността му е била гарантирана преди завръщането му.

При пристигането му около 1.30 ч. във вторник "принц Мохамед беше там, за да го приветства на летището", според американския вестник.

Въпреки че образът на престолонаследника Мохамед, често представян като реформатор, пострада от аферата "Хашоги", той продължава фактически да ръководи страната, според експерти, посочва АФП.

Преди избухването на аферата "Хашоги" принц Мохамед затегна хватката си върху властта като се разправи с всякакви прояви на опозиция: бизнесмени, активисти за правата на жените и високопоставени духовници бяха арестувани.

Но някои саудитски експерти отхвърлят предположенията, че принц Ахмед може да оспори авторитета на престолонаследника.

"Ахмед не е принц дисидент", според Майкъл Стивънс, експерт от кралски изследователски институт в Лондон. "Той е бил централна фигура (в саудитското кралско семейство) в продължение на години".
БТА