/ iStock
Това лято съюзниците от НАТО ще бъдат изправени пред сериозна дилема или пък пред предизвестен избор - време е за нов генерален секретар на най-големия военен алианс в света.

Понастоящем длъжността генерален секретар на НАТО се заема от 2014 г. от Йенс Столтенберг - бивш премиер на Норвегия. Неговият мандат бе удължаван вече три пъти, като за последно това стана през юли миналата година.

По правилата на съюза всяка държава членка е длъжна да отделя 2% от своя БВП за отбрана, но някои страни все още не могат да достигнат тези нива, а други пък надхвърлят тези проценти. По традиция най-голямото финансиране на НАТО идва от САЩ. Неотдавна Доналд Тръмп не само предупреди, че няма да защити страните, които не са изпълнили целта на НАТО за разходи за отбрана от 2% от БВП, ако бъдат нападнати; той заплаши, че ще насърчи Русия "да прави каквото си иска" с тези страни.

Как става изборът на ръководител на НАТО

Генералният секретар на НАТО се назначава чрез неофициални консултации между държавите членки, които номинират кандидати за поста. Той се избира за четиригодишен мандат, който при необходимост може да бъде удължен. До сега длъжността на ръководител на Алианса винаги е била заемана от европеец. Военният ръководител, Върховният съюзен командващ в Европа, винаги е бил американец.

 Съгласно правилата на НАТО генералният секретар се избира с единодушие от всички 31 държави. Всеки кандидат за поста трябва да премине и през "цедката" на Турция и Унгария, които през последните месеци усложняват значително процесите по разширяването на военния съюз.

Румъния ще номинира президента на страната за генерален секретар на НАТО

Фаворитът и останалите спрягани кандидати
 

Николай Денков и Марк Рюте
Марк Рюте/БТА


Неотдавна информационната агенция АФП обяви, че след проучване сред дипломати от страните членки на НАТО е стигнала до заключението, че Марк Рюте е фаворит в тазгодишните избори за генерален секретар на НАТО. Той изпреварва значително другите евентуални претенденти.

Подкрепа за отиващия си нидерландски премиер Рюте вече дадоха Германия, както и Франция, Великобритания и САЩ. "Съединените щати потвърдиха пред съюзниците в НАТО вярата, че г-н Рюте би бил отличен генерален секретар“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби късно в четвъртък.

Някои от подкрепящите Марк Рюте държави не крият, макар и неофициално, че още от миналата година водят с него разговори по въпроса. Турция обаче поставя условия за одобряване на кандидатурата на нидерландския министър-председател. По-специално Анкара иска Рюте да гарантира неутралитет по отношение на Гърция и Кипър, с които Турция има дългогодишни териториални спорове, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Също така се знае, че Унгария има дългогодишни разногласия с нидерландския премиер.
 

Клаус Йоханис
Клаус Йоханис/Gulliver/Getty Images


На този фон Румъния се готви да номинира за шеф на НАТО своя президент Клаус Йоханис - една кандидатура, за която също се говори отдавна. Късно в четвъртък бе съобщено, че нашите съседи са уведомили съюзниците от Алианса, че възнамеряват да предложат Йоханис за генерален секретар, потвърдиха за румънския новинарски сайт Хотнюз официални източници. Румънската президентска администрация засега не е коментирала тази информация.

От създаването си през 1952 г. НАТО никога не е бил ръководен от жена. Заявка за амбиция да промени това даде още през миналата година естонската премиерка Кая Калас, която обяви, че се интересува от възможността да поеме най-високия пост в НАТО.

Руса амбиция: Естонската премиерка Кая Калас иска да оглави НАТО
 

Кая Калас
Кая Калас/БГНЕС

Симпатичната блондинка е водещ критик на Русия в Европейския съюз и НАТО и настоява за по-всеобхватни планове за защита на трите балтийски републики от Алианса, които граничат с Русия - Естония, Латвия и Литва. Дипломати от НАТО обаче заявиха, че тя може да бъде възприета като твърде агресивна от някои членове на западния отбранителен съюз. Кая Калас е дъщеря на бившия естонски премиер Сим Калас, а семейството й е било депортирано в Сибир по време на Втората световна война, където баба й и майка й едва оцеляват.
 

Крисянис Каринс
Крисянис Каринс/БГНЕС

И още една кандидатура от региона - министърът на външните работи на Латвия Крисянис Каринс заяви пред АФП, че е "готов" да наследи Йенс Столтенберг начело на НАТО, като призова членовете на алианса да търсят следващия ръководител.

"Ако има интерес, аз бих бил готов и мисля, че имам опит и определени качества и умения, които бих могъл да принеса на масата", заяви Каринс, бивш министър-председател на страната си, след среща на НАТО в Брюксел в края на миналата година.

Латвия: Русия няма да се спре след Украйна

Кандидатурите от Прибалтика обаче рискуват твърде много да изострят напрежението с Русия.
 

Мете Фредериксен
Мете Фредериксен/БГНЕС


46-годишната премиерка на Дания Мете Фредериксен също е сред спряганите имена за наследник на Йенс Столтенберг. Миналата година тя имаше среща с Байдън и ръководителя на ЦРУ по време на пътуване до Вашингтон, което някои медии разтълкуваха като "интервю за работа".

Дания е смятана за силен защитник на подкрепата на НАТО за Украйна без политическия багаж на страните, разположени на източния фланг. Но военният бюджет на страната, възлизащ на 1,38% от БВП, е доста под прага от 2%, определен от НАТО.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня