Бедни и богати не се разбраха в Копенхаген
Бедни и богати не се разбраха в Копенхаген / снимка: Reuters

Третият ден на международната конференция за климатичните промени в Копенхаген започна под знака на нарастващо напрежение между развитите и развиващите се страни, съобщи ДПА.

Въпреки първоначалния оптимизъм за сключването на климатичен договор, преговарящите останаха на старите си позиции - богатите очакват по-големи усилия от развиващия се свят, който обаче отказва да направи повече. "Развитите и развиващите се страни носят различна отговорност", заяви главният преговарящ на Китай Су Вей.

Съществуването на разделение между Севера и Юга окончателно излезе наяве след изтичането вчера във в. "Гардиън" на информация за таен проект, разработен от администрацията на датския премиер и разпространен в ограничен кръг участници в преговорите.

Според проекта богатите страни ще осигурят финансова подкрепа единствено на "най-бедните и уязвими държави", а не на всички развиващи се икономики. Последните от своя  страна интерпетират т.нар. "датски текст" като дискриминационен и обвиняват авторите - Великобритания, САЩ и Дания - че определят неравни стандарти за богатите и бедните страни. Съгласно документа към 2050 г. богатите страни ще отделят два пъти повече емисии на глава от населението в сравнение с бедните. Освен това проектът отслабва ролята на ООН в климатичните преговори и намалява правомощията на организацията при разпределянето на бъдещия климатичен фонд, пише БТА.

"Текстът противоречи на всичко, за което работихме на тази конференция", заяви посланикът на Судан в ООН Лумумба Станислаус Ди-Апинг, който представлява развиващите се страни от Групата на 77-те и Китай на конференцията. Ди-Апинг директно обвини датския премиер Ларс Льоке Расмусен в пристрастност.

Междувременно датските сили за сигурност се подготвят за вълна от протести с участието на хиляди демонстранти през уикенда. Въпреки че е част от шенгенската зона Дания отново въведе полицейските проверки на границата с Германия, за да пресече достъпа до Копенхаген на агресивни протестиращи от чужбина.