Барак Обама: Подготвят се нови санкции срещу Иран
Барак Обама: Подготвят се нови санкции срещу Иран / cнимка: Reuters

Нова инициатива на САЩ за допълнителни санкции срещу Иран в отговор на възобновени дейности по ядрената му програма напредва сравнително бързо и би трябвало да завърши в следващите седмици. Това заяви президентът Барак Обама, цитиран от АП и Ройтерс. Обама обяви това на непланирана поява в залата за пресконференции на Белия дом.

По негови думи правителството на Иран не говори в един глас, а изпраща смесени сигнали и въпреки отричанията му е ясно, че се стреми да се сдобие с ядрено оръжие. „Международната общност обмисля различни начини да окаже натиск на иранските управляващи", добави американският президент.

Международната общност е готова да помогне на Иран да се сдобие с радиоактивни изотопи за медицински цели от чужбина, обяви говорителят на Държавния департамент Филип Кроули, цитиран от БТА.

Той изрази надежда, че това предложение ще помогне за изграждане на доверие и цели да покаже, че не е необходимо Иран да обогатява уран до 20 процента в ядрен реактор, който произвежда изотопи за лечение на раково болни.

Междувременно беше разпространена и информацията, че ЕС е обезпокоен от съобщението, че Иран започва да произвежда високо обогатен уран, заяви днес първият дипломат на съюза Катрин Аштън и потвърди заплахата да вземе „необходимите мерки", ако се наложи.

„Държа да подчертая безпокойството на ЕС след съобщението на иранския президент от 7 февруари и потвърждението на МААЕ от 8 февруари за иранския проект за обогатяване на уран до 20%. Това решение е в разрез с много резолюции на Съвета за сигурност на ООН и засилва „дефицита на доверие" на международната общност за целта на иранската ядрена програма", подчерта външният министър на ЕС, цитирана от БГНЕС.

Тя потвърди готовността на ЕС да вземе „необходимите мерки", придружаващи решенията, които може да бъдат взети от Съвета за сигурност на ООН за засилени санкции срещу Иран, както беше решено през декември.

В същото време Бразилия заяви, че нови санкции срещу Иран биха били неефективни. Като алтернатива латиноамериканската държава предложи ръководителят на атомната агенция на ООН Юкия Амано да посети Техеран, за да обсъди проблемите около ядрената му програма. „Честно казано, Иран е голяма страна, голяма и разнообразна икономика, дори ако санкциите могат да й причинят известни проблеми", цитира АФП външния министър на Бразилия Селзо Аморин. „Необходима е инициатива, може би с участието на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), посочва бразилският първи дипломат.