Американската армия започна официално новата си операция в Ирак
Американската армия започна официално новата си операция в Ирак / Reuters

Американската армия започна официално новата си операция в Ирак, наречена "Нова зора". Това съобщи вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън ден след приключването на американската бойна операция в страната "Иракска свобода", предадоха Франс прес и ДПА.

"Освобождаването на Ирак завърши, но нашият ангажимент ще продължи посредством операция "Нова зора", обяви Байдън на церемония в американската военна база в покрайнините на Багдад "Кемп Виктори", на която присъства и американският министър на отбраната Робърт Гейтс.

В реч, която произнесе вчера в Белия дом, президентът на САЩ Барак Обама провъзгласи официално края на американската бойна операция в Ирак - седем години и половина след нейното начало.

Съединените щати "ще увеличат своите цивилни и дипломатически усилия, за да укрепят иракското общество", обеща Джо Байдън. Той подчерта, че целта на САЩ е "не само един сигурен, но и проспериращ и стабилен Ирак".

На церемонията генерал Реймънд Одиерно предаде командването на оставащите в страната 50 хиляди американски военнослужещи на своя приемник генерал Лойд Остин. Американските войски ще останат в страната до края на 2011 г., пише БТА.

Акцент в новата американска военна операция в Ирак ще бъде поставен върху подготовката на местните сили за сигурност и борбата с тероризма. Новата операция ще бъде под шапката на Държавния департамент на САЩ.

Байдън изрази надежда, че различните фракции в Ирак ще образуват работеща коалиция и ще донесат стабилност в страната. Той отбеляза, че правителството на Обама разчита на американските войски да гарантират успешното прехвърляне на
властта в Ирак. Вицепрезидентът каза, че не би искал да му се налага да обяснява на родителите на американските войници, че борбата не си е струвала.

В едно от интервютата, които даде по повод новата операция, Байдън, цитиран от Асошиейтед прес, заяви, че се е срещнал с представители на всяка от групите, получили място в парламента след изборите в Ирак. "Напълно съм убеден, че те не са далеч от момента, в който ще бъдат в състояние да съставят правителство".

На въпрос какъв е резервният план на правителството на Обама, в случай, че след изтеглянето на американските войски в Ирак избухне нова вълна от насилие, Байдън отговори: "Ние имаме писмено споразумение с иракското правителство, подписано от Джордж Буш, което задължава президента Барак Обама да изтегли всички войски до края на следващата година. Все още имаме 50 000 войници, които имат право да стрелят и са напълно способни да водят битка, ако това се наложи в преходния период. Ние обаче вярваме, че иракските войски, които успяхме да обучим благодарение на жертвите, които направихме в Ирак, са готови и ще стават все по-способни да гарантират изцяло сигурността на страната до края на следващата година", заяви Байдън.

Иракският премиер Нури ал Малики, който е шиит, определи края на бойната мисия на САЩ като завръщане към иракския суверенитет и независимост и увери иракчаните, че местните сили за сигурност могат да им осигурят защита.