/ iStock/Getty Images
Практикувайте актове на спонтанна доброта и безцелна красота
Всяка година на 17 февруари Националният ден на случайните прояви на доброта става все по-популярен. Празнува се от хора, групи и организации в САЩ, за да се насърчат прояви на доброта. А с годините инициативата привлича вниманието и в други държави по света.

Движението за произволни действия на доброта вдъхновява хората всеки ден и се превръща в любим празник на мнозина. Актовете на доброта не само носят радост на получателя, но също така вдъхновяват и даряващия.

Спонтанен акт на доброта представлява акт на алтруизъм, извършен от един или повече хора, но без очакване за насрещна благодарност от тях, често на случайни непознати.

Изразът „Практикувайте актове на спонтанна доброта и безцелна красота“ (Practice random kindness and senseless acts of beauty) е написан от Ан Хърбърт (Anne Herbert) върху подложка за хранене в Саусалито, Калифорния през 1982 година. През февруари 1993 година излиза едноименната книга на Хърбърт, в която са събрани различни истински истории за спонтанни прояви на добрина.

Примери за такива спонтанни прояви са инициативи като „Висящо кафе“ и „Безплатни прегръдки“. При „висящото кафе“, оригинално измислено в Италия, даден купувач плаща повече кафета, отколкото консумира, като останалите заплатени от него се предоставят безплатно на други хора, които желаят кафе, но не могат да си го позволят. Концепцията е разширена и до „висящ хляб“ и други хранителни стоки от първа необходимост.

Инициативата „Безплатни прегръдки“, започнала за първи път в Австралия, се състои в предлагането на прегръдки на непознати на обществени места, с единствената цел да накара хората да се почувстват по-щастливи.

В САЩ 17 февруари е денят, в който се отбелязва националният ден на спонтанните актове на доброта, а 13 ноември е обявен за Световен ден на добротата.
nationaldaycalendar.com, wikipedia.org