/ iStock/Getty Images
Да започнеш отново работа след дълго прекъсване или да започнеш изобщо първата си работа в живота, обикновено се свързва с положителни емоции. Интервютата са минали добре, договорът е подписан и първите работни дни са вече зад гърба ти.

Това, което никой не коментира обаче е, че от първия работен ден до първата заплата има поне 30 дни, а в някои случаи и 60.

Как се очаква човек да се подготви качествено за работа, да се грижи за семейството си и да може да посрещне нуждите си през тези дни в очакване на първата заплата?

Отговорите са няколко, но всички те засягат едно - добрата финансова култура.

Бъдещето е по-ясно, когато е планирано

От доста време насам се наложи максимата “Живей за мига”, която повече хора разбират като “харчи и живей сега, после ще му мислиш”. Само че “после” винаги идва. И когато дойде, човек трябва да е готов да посрещне обстоятелствата.

Добро решение е още от първите получени пари, без значение дали са изпратени от родителите за студента или са преведени под формата на подкрепа за безработица, да се отделят по малко средства.

Така с времето ще се натрупа т.нар авариен фонд, до който човек може да стигне в месеците, в които няма никакви доходи или е в очакване на първата си заплата.

Приятел в нужда се познава

Най-хубавото нещо на приятелите е, че са винаги на разположение, когато имаш нужда от тях - да те изслушат, да те прегърнат, да те разсмеят или да ти правят компания, докато отиваш дa изтеглиш кредит, с който да си помогнеш до получаването на първата заплата.

Потребителските кредити за малки суми, от какъвто има нужда човек до първа заплата, трудно се отпускат от банкова институция. Обикновено те искат бележки за доходи за последните 6 месеца и трудов договор с история.

Затова по-лесен вариант е бърз кредит без доказване на доход от страна на кандидат заемателя, не по-голям от размера на очакваната заплата.
В Easycredit такива кредити се отпускат бързо и имат възможност за изплащане на вноските на всеки 2 седмици.

И няколко идеи за спестяване

Понякога правим разходи, без дори да си зададем въпроса “имам ли нужда от това”. Например - абонамент за кабелна телевизия, ако ползвате предимно компютъра си.

Ако не сте на двугодишен договор, а плащате месец за месец, можете да се откажете за 30 дни от кабелната си, а после отново да я включите, когато получите първата заплата.

Можете също да ходите пеша до работа и обратно, като така не само ще спестите парите за транспорт, а и ще спечелите по-добра физическа форма.

Цигарите също са разход, от който е добре да се отървете не само за този месец, но и завинаги, защото той носи след себе си още повече разходи за здравни грижи.

С малки промени в начина на харчене ще успеете да стигнете до първата заплата и да се завърти отново колелото на финансовата стабилност.