/ Istock
Има ли значение какво ще облечеш и обуеш при излет в гората, чиято цел е отстрел на дивеч? Опитните ловци просто биха се усмихнали, защото са наясно, че това е един риторичен въпрос. Естествено, че е от съществено значение каква ще бъде ловната ни екипировка, защото от нея зависи не просто успехът на самото занимание, но е свързана и с опазване на собственото ни здраве. А в следващите редове ще се занимаем по-обстойно с това, което слагаме на краката си при ловен излет.

Но да започнем с основополагащия въпрос - защо е важно да се снабдим с облекла и обувки, които са създадени конкретно за тази цел? Не можем ли просто да сложим по-износени дрехи и чифт ожулени кубинки? Така и така ще се цапаме в гората, поне да не ни е жал за одеждите. Можем да подходим и от тази гледна точка, но всъщност идеята не е само да се наметнем с дрехи и да стъпим в обувки, за които няма да се притесняваме, ако се замърсят. Идеята е ловната екипировка да ни дава защита от терена и капризите на климата. А те не са малко и могат да се окажат сериозно предизвикателство, особено през зимата.
 
Кои са основните характеристики на качествената ловна екипировка?


Тук ще изтъкнем ключови показатели, които важат за специализираните облекла за преследване на дивеч, но присъстват и в спецификите на различните видове ботуши и боти за лов. Основните характеристики, които се търсят и се постигат чрез използването на специални материали и тъкани, са следните:
 
●      Топлоизолация;
●      Влагоустойчивост;
●      Ветроустойчивост;
●      Дишаемост;
●      Ниски нива на шум.
 
Ако оставим настрана последния показател, то всички останали важат и за ловните обувки. През зимата е особено важно ботушите, които слагаме за излет в гората, да осигуряват качествена и трайна термозащита на стъпалата. Същото се отнася и за защитата от влага - всеки е наясно колко е неприятно да си намокриш краката при ниски температури. Ако нямаме добра топлоизолация и влагоустойчивост на ловните обувки, това не само може да ни донесе негативни усещания по време на излета, но и да изложи сериозно на риск здравето ни.

В същото време, независимо дали слагаме на краката боти или маратонки, те трябва да “дишат”, т.е. да осигуряват някаква циркулация на въздуха, за да не се стига до запарване. Разбира се, при зимните обувки това се постига доста по-трудно, но има начини да се третират след употреба, за да се премахнат неприятните миризми. Ако обаче се насочим към високия клас ловни боти, то те имат решение и на такива проблеми.

Да вземем за пример продуктите на Beretta - всички почитатели на лова знаят какво стои зад тази марка и на какво ниво са артикулите, които предлага. Серията Arabuko на италианския производител е отличен пример в това отношение. Ловните боти от тази линия имат мембрана GORE-TEX Sierra, която предпазва от влага, но в същото време позволява да има качествена циркулация, а това прави моделите от серията особено подходящи за зимен климат. При някои видове частта над глезена е от омаслен набук, който също “диша” и едновременно с това спира влагата. Поставени са и стелки, които са проектирани така, че да имат изсушаващ ефект, т.е. да обират вътрешната влага и да не позволяват лошите аромати да остават трайни, дори и когато сме обути по-дълго време.
 
Кои са подходящите обувки за ловен излет през зимата?

По-горе вече изброихме съществените характеристики, като дадохме и конкретни примери за това какво могат да ни предложат ботите от високия клас. За студените месеци е ясно на пръв поглед, че трябва да сложим високи обувки. Това е силно препоръчително не само с цел да запазим краката си от мразовитите температури, но и за да се предпазим от контузии. При заснежаване и заледяване рискът от подхлъзване е налице, а това може да доведе до навяхвания и дори до фрактури. При качествените ловни боти тази опасност е сведена до минимум и рядко може да се стигне до наистина болезнени инциденти с трайни последици.

Да не забравяме и подметката. Естествено, когато избираме обувки за студените месеци, знаем, че трябва да имат стабилни грайфери. Това се отнася и за ловните боти - практически няма изключения от правилото при продуктите в тази категория. Качеството на противоплъзгащото покритие зависи и от материята, от която е изработена подметката. Отново взимаме за пример моделите на Beretta, при които долната повърхност на обувката е изработена от полиуретанова пяна. Така се осигурява по-голямо удобство и проходимост на различни по сложност терени.
 
Има ли обувки за всички сезони?


Така, както “обуваме” автомобила си, трябва да се отнасяме и към своите крака. Да, някои използват всесезонни гуми за колите си, но има сериозен скептицизъм дали този вариант е адекватен както за топлите, така и за студените месеци. Разбира се, тук може да има разминаващи се мнения, докато едва ли някой би оспорил, че както в ежедневието, така и в лова имаме нужда от различни обувки спрямо времето от годината и климатичните условия. Качествените ловни боти вършат работа в голяма част от активния сезон, като времето, в което могат да бъдат комфортно използвани, понякога достига и дори надхвърля 6 месеца. Но няма как да са решение за постоянно.