/ AdobeStock
Никой не иска да изпада в подобна ситуация, но финансовите затруднения и предизвикателства могат да настигнат всеки. Изходът от подобна ситуация по-често изисква – дисциплина, търпение и гъвкавост. Усвояването на умението за бюджетиране и промяна на навиците са ключови за подобряване на финансовото състояние.

Някои хора обаче стигат до момент, в който част от заплатата им бива запорирана заради неплатени задължения. В тези моменти, финансовото планиране става още по-важно.

Макар тази ситуация да е сериозна и да създава тревожност у много хора, важно е да се знае, че има начини за ефективно управление на личните финанси и стабилизиране.

В тази статия даваме конкретни съвети как може човек да върне контрол над финансите си и да се справи в ситуация, в която има запор на заплатата.

1. Направи пълен преглед на приходите и задълженията си.

Една от най-важните стъпки е направата на подробен преглед на всички налични приходи и задължения. Добра идея е да бъдат разписани всички налични кредити – банкови, небанкови, ипотечни или потребителски, както и техните суми, лихви и срокове за погасяване.
Само по такъв начин ще можеш да се види пълната картина на това, което е дължимо и налично, което от своя страна да ти даде ясна представа за финансовото състояние. На база на това може да се направи план, който да подобри финансовата ти ситуация.

2. Преговаряй с кредиторите си.

Една от най-добрите тактики е да се свържеш с кредиторите си и да опиташ да договориш по-изгодни условия за погасяване на дълговете. В много случаи банките и финансовите институции могат да предложат гъвкави условия, ако доказваш, че изпитваш финансови затруднения – например удължаване на срока за погасяване или временно намаление на месечната вноска.

Ако имаш запорирана заплата, можеш да обсъдиш с кредитора различни възможности, за да ти останат повече средства за покриване на основни нужди и да предотвратиш задлъжняване към други банки или небанкови финансови институции.

3. Създай си бюджет и го спазвай стриктно.

За да се справиш с финансовата ситуация при запор на заплата, е от съществено значение да имаш стриктен бюджет. Първо, оцени приходите и разходите си. Намали ненужните харчове и се съсредоточи върху покриването на основните нужди като храна, наем и комунални услуги. Освен това, спазвай следните добри практики за управление на личните финанси:
 
  • Ограничи разходите за забавления и луксозни стоки.
  • Пазарувай по предварително съставен списък и намали или изцяло спри спонтанните покупки.
  • Потърси допълнителни източници на доходи, като работа на непълно работно време или временна заетост – това може да ти помогне да подобриш и стабилизираш финансовото си състояние.
  • Създай фонд за спешни случаи. Винаги отделяй средства за непредвидени разходи, като медицински разходи или ремонти. Оптимално е този фонд да покрива 3 до 6 месеца от основните ти разходи.
  • Използвай мобилни приложния или онлайн инструменти, за да следиш разходите си - когато имаш всичко „черно на бяло“, и ще можеш оптимизираш бюджета си.

4. Помисли за рефинансиране или консолидиране на задълженията.

Ако имаш няколко кредита и трудности при изплащането им, може да разгледаш възможността за рефинансиране или обединяване на задълженията. Това означава да обединиш всичките си дългове в един заем, който може да има по-ниска лихва и по-дълъг срок за погасяване. Така ще можеш да намалиш месечните си вноски и ще си облекчиш бюджета.
Разбира се, преди да вземеш нов заем за рефинансиране, се консултирай с финансов експерт, за да си сигурен, че това е най-доброто решение за теб.

5. Избягвай вземане на нови заеми.

Една от най-честите грешки е да вземеш нов заем, за да изплатиш старите си задължения. Това само може да влоши финансовото ти състояние и да доведе до още по-големи дългове. Опитай да избягваш взимане на заем – дори и малък, докато не уредиш текущите си задължения и не стабилизираш финансите си.

Фокусирай се върху това да изплатиш съществуващите дългове и да подобриш финансовото си състояние чрез спестяване на пари, но и чрез търсене на допълнителни източници на доходи.

Справянето със ситуация, в която имаш запор на заплата, изисква внимателно планиране и дисциплина. Познаването на добрите практики за управление на личните финанси може да доведе до желаната финансова стабилност. С правилните стъпки можеш да преодолееш трудностите и да се справиш с финансовите предизвикателства.