/ Getty Images
Малко са нещата в живота, които действат по-успокояващо от това да имаш достатъчно пари в банковата сметка. Те ти създават чувство за сигурност, което е обвързано с финансовата свобода и знанието, че може да се справиш и в по-тежки времена. Научи как да ограничиш разходите си, за да не ти се налага да прибягваш до кредити.

Намаляване на разходите за поддръжка 

Харченето на пари за поддръжка понякога се усеща като поправяне на неща, които не са счупени, така че това е лесна категория за намаляване, особено с ограничен бюджет.  

Ясен пример е да не обслужваш автомобила си, да пренебрегваш проблемите с дома си, да спреш да ходиш на лекар, зъболекар и т.н. По този начин си мислиш, че спестяваш пари, защото колата ти все още работи добре, в дома ти няма проблеми, а болка в зъбите усещаш само когато пиеш нещо студено.  

Купуваш ли евтино, купуваш два пъти 

Евтините магазини могат да бъдат сравнително безопасен начин за харчене - дори ако това, което купиш, не е качествено, теоретично не си се охарчил, за да се сдобиеш с него. Истината е, че това може да има обратен ефект върху твоите финанси.  

Трябва винаги да имаш едно наум по отношение на евтина електроника, уреди, дрехи, дори и автомобили. Плащането на половината от това, което обикновено би платил, само ще те облагодетелства, ако не е нужно да заменяш продукта месец по-късно.

Надценяване на количеството 

Купуването на едро обикновено ти спестява пари, но също така е поемане на ангажимент (понякога дългосрочен ангажимент) към даден продукт. Това не е непременно нещо лошо - въпреки че може да отнеме известно време, вероятно в крайна сметка ще използваш всичките 100 ролки тоалетна хартия, които току-що купи на супер цена.  

Проблемът с количественото изкупуване е следния. Ти отделяш място за съхранение и се ангажираш да използваш този продукт. Това може да е проблем, ако след време конкретният продукт вече не ти върши работа или просто ни ти харесва. Избягвай да купуваш неща на кредит.

Обсесия по спестяванията  

Целта на спестяването на пари е да увеличиш своята лична сигурност и да изградите бъдещите си цели. Това в никакъв случай не значи да се отказваш от всичко, което харесваш, и да изпитваш неприятни емоции, когато стане време за плащане на сметки. Ако усилията ти да спестиш пари започнат да се усещат като голяма тежест, ще ти бъде трудно да я поддържаш. Затова опитай да промениш мисленето си.