Здравното министерство ще плаща консумативите при лечение на хидроцефалия
Здравното министерство ще плаща консумативите при лечение на хидроцефалия / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Здравното министерство ще плаща консумативите при лечение на хидроцефалия
47406
Здравното министерство ще плаща консумативите при лечение на хидроцефалия
  • Здравното министерство ще плаща консумативите при лечение на хидроцефалия

От следващата година Министерството на здравеопазването ще финансира поставянето на животоспасяващи клапи на деца с хидроцефалия у нас. Решението е взето на 8-ми ноември, съобщи заместник-министър Десислава Димитрова на международна конференция свързана с болестта. Годишно в България, около 200 деца болни от хидроцефалия се нуждаят от такова лечение.

В България животоспасяващите клапи се поставят от 40 години, но от 2004-та година Министерството на здравеопазването не плаща за това. Причината е, че клапата е консуматив, а във финансирането за лечението на хидроцефалия в страната ни влиза само операцията. За сравнение, в повечето страни от ЕС, обществените здравни каси плащат не само операцията, но и скъпите консумативи. Цената на такава клапа у нас варира от 1500 до 6000 лева и сумата се оказва непосилна за по-голямата част от семействата с такъв проблем. В последствие тези деца биват настанявани в институции. От 2012 година Министерството на здравеопазването отново ще поема разходите за консумативите, като предстои да бъде уточнено дали кандидатстването за финансиране ще минава през Здравната каса или през Фонда за лечение на деца.

"Някой през 2004 година, неясно по какви причини, е решил това нещо да не се плаща. Това е нелепо на фона на това, че имаме специалисти, които могат да го правят. Не е малка сумата, но не е 50 млн. лева. Ние всъщност разбрахме за проблема с МЗ, когато започнахме да работим по проекти. Попитахме защо тези деца не са лекувани. Въпрос вече на стратегическо решение е дали ще се покриват за в бъдеще през касата или през фонда. За нас е най-важно, че държавата ще плаща за тях. Това го постигнахме в рамките на един месец с МЗ, за което аз съм им благодарна", обясни Надя Шабани, председател на Държавна агенция за закрила на детето.

"Поставянето на клапа за случаите с хидроцефалия за малко дете е животоспасяващо, защото детето получава шанс за живот, но този шанс после трябва да се подкрепя. Оттук нататък всяко семейство на такова дете се поставя пред ред заплахи и предизвикателства, допълни Димитър Благоев- родител на дете с хидроцефалия.