Владислава Цолова: Децата аутисти вече не са невидими
Владислава Цолова: Децата аутисти вече не са невидими / снимка: БГНЕС
Владислава Цолова: Децата аутисти вече не са невидими
59301
Владислава Цолова: Децата аутисти вече не са невидими
  • Владислава Цолова: Децата аутисти вече не са невидими

Дарик радио получи специална награда за съпричастността си с живота на децата аутисти. Призът бе връчен в категория „Най-добра дарителска програма" по време на първото издание на Националните награди „Малкия принц", което се проведе тази вечер в столичната зала „България". Инициативата се организира от „Фонд за терапии за деца с аутизъм", а отличията се присъждат на личности и организации, които в най-голяма степен са допринесли за по-добрия живот на децата с аутизъм в България.

Церемонията събра под един покрив музиканти като Весела Нейнски и Венета Нейнски, Quatro квартета към софийската филхармония и детски хор „Бон-бон." Наградите "Малкият принц" изразяват благодарност към всички, които отварят сърцата си за децата аутисти и намират път към тях, за да им помогнат в борбата с ежедневните предизвикателства, разказва за Дарик Владислава Цолова, председател на фондация „Стъпка за невидимите деца": „Аз се чувствам щастлива за това, че във ваше лице и в лицето на много личности и организации, които ни подавате ръка, децата ни вече не са невидими. Обществото научава, че децата са същите като вашите деца, само че имат проблем с комуникацията. За да дойдат в нашия свят, трябва да усетят приемане, да разбират, че нашият свят, макар и несправедлив и лош е поне интересен".

За всичко това се иска на първо място информираност, допълва Цолова, която е майка на 12-годишно момче с аутизъм: „След време, когато ние, техните родители сме звездички на небето и ги наблюдаваме, няма да може да им помогнем. Ще им помага обществото около тях, което ще е израснало, ще е възпитано вече в малко повече доброта, научавайки за техния проблем, приемайки го и подавайки им ръка".

Няма официална статистика у нас за броя на децата аутисти, но по неофициална информация те са над 20 000. 90% от тях са момчета, защото те са по-податливи към отключване на стрес през първите четири години от своето развитие.