Едно от най-значимите събития на ХХ век е създаването на теорията за еволюцията на английския учен и естествоизпитател Чарлс Дарвин.

Неговата теория на еволюцията, изложена в „Произход на видовете" (1859), извършва преврат в тогавашните разбирания за живата природа. Геният на Дарвин не е само в това, че успява да промени радикално тогавашните схващания за устройството и произхода на живота, но че го е направил без да има ни най-малки познания по генетика (тогава още не е съществувала като наука).

Дарвин е роден е на 12 февруари 1809 в Шрусбъри. Завършил семинария и известно време учил в престижния "Кеймбридж" с намерението да продължи живота си като англикански пастор.

През 1831 г. 22-годишният Дарвин е поканен да прави компания на капитана на кораба на британския кралски флот "Бийгъл". В продължение на пет години корабът с официално изпратени естествоизпитатели изучавали флората и фауната по крайбрежието на Южна Америка. Наблюденията събудили интереса и на младия Дарвин, който поел функциите на естественик и с времето започнал сам да се възприема като такъв.

На 22 ноември 1859 година 51-годишният Дарвин издава книгата "Произход на видовете", в която излага аргументите и предпоставките за своята еволюционна теория.
Въпреки непрекъсващите дискусии, еволюцията била приета още докато Дарвин бил жив. Идеята му за естествения отбор, като основна движеща сила в природата, се наложила едва през 1940 г., когато била успешно обединена с генетиката.

През 1871 г. е публикувана книгата му "Произход на човека и половия отбор". Желаейки да обоснове еволюцията на човека, Дарвин излага в нея спорната хипотеза за произхода на човека от приматите.

На 19 април 1882 г. Дарвин умира на 73-годишна възраст в Дауни, графство Кент. Погребан е с държавни почести редом с Исак Нютон и Джон Хершел в Уестминстърско абатство.

Вижте още от рубриката "Портретъ":

Избухливото момченце, което се превърна в ексцентричен гений

Стоянка Мутафова - една фурия на 94 (ВИДЕО)

Стивън Хокинг живее без страх от смъртта

Животът на поета революционер Любен Каравелов