Готварската печка е един от основните електроуреди във всяка кухня. Но замисляли ли сте се как са приготвяли храната си предците ни? Запознайте се с историята на този важен уред от древността до съвременните им смарт варианти с безброй функционалности.
Глинената готварска печка през древността
Имаме сведения за използването на готварски печки още преди 5000 години. Те са били направени от смес от глина и пръст. Използвани са от древни цивилизации като тези в Египет и Месопотамия. В такава печка се е запалвал огън, който постепенно я е загрявал, а след това се е изгасял. Били са с куполовидна форма, като по този начин се е задържала топлината, което е позволявало печенето на хляб и други храни.
Каменните и метални готварски фурни през Средновековието
Бита на хората започва постепенно да се променя през Средновековието. С обработката на метали и развитието на различни занаяти започват и някои подобрения при готварските печки. Те вече се правели от тухли, камъни или метал. При тях все още е бил запазен принципът с използване на огън, но се отличавали с по-сложни конструкции. Каменните и тухлени печки били по-масивни и съответно подходящи за по-големи количества храна. Обикновено се използвали за печене на хляб. Металните фурни от своя страна били по-малки и лесни за пренасяне. Те използвали въглища или дърва за подгряване. Именно това е първообразът на съвременните къмпинг печки.
Чугунената готварска печка – откритието на индустриалната революция
18-и и 19-и век са белязани от индустриалната революция. Едно от многото ѝ постижения е и създаването на първата чугунена печка. Тя се появява в Англия през 18-и век. Това се оказва важна стъпка, тъй като самият материал е значително по-здрав и се отличава с дългата си употреба.
Промените на 20-и век – електричеството и готварските печки
През 20-и век електричество вече има в много домакинства. Това несъмнено налага промени и в уредите за дома. Първата електрическа печка е патентована още в края на 19-и век, но масовото ѝ разпространение е няколко години по-късно през 20-те години на 20-и век.
Електрическите печки са значително по-лесни за ежедневна употреба. Те позволяват и по-прецизен контрол на температурата. Това бързо успява да ги превърне в стандарт за съвременните кухни.
В същия период се появяват и първите газови печки. Макар и с директно горене, те също предлагат добро температурно регулиране.
21-ви век – смарт уреди за съвременни кулинари
И така стигаме и до днешните печки, които ни позволяват да се превърнем в истински кулинарни виртуози. Високотехнологичните уреди предлагат множество смарт функции и дори изкуствен интелект. С тях можете да:
Друга иновация за съвременната кухня е индукционната готварска печка. Тя работи на принципа на електромагнитна индукция. Чрез нея се загряват директно съдовете, а не плочата или въздуха около нея. Самото загряване е по-бързо в сравнение с класическите съвременни котлони (електрически или газови). В същия момент е енергийно ефективна, тъй като по-голямата част от топлината се прехвърля директно в съда, а не се губи.
Глинената готварска печка през древността
Имаме сведения за използването на готварски печки още преди 5000 години. Те са били направени от смес от глина и пръст. Използвани са от древни цивилизации като тези в Египет и Месопотамия. В такава печка се е запалвал огън, който постепенно я е загрявал, а след това се е изгасял. Били са с куполовидна форма, като по този начин се е задържала топлината, което е позволявало печенето на хляб и други храни.
Istock
Бита на хората започва постепенно да се променя през Средновековието. С обработката на метали и развитието на различни занаяти започват и някои подобрения при готварските печки. Те вече се правели от тухли, камъни или метал. При тях все още е бил запазен принципът с използване на огън, но се отличавали с по-сложни конструкции. Каменните и тухлени печки били по-масивни и съответно подходящи за по-големи количества храна. Обикновено се използвали за печене на хляб. Металните фурни от своя страна били по-малки и лесни за пренасяне. Те използвали въглища или дърва за подгряване. Именно това е първообразът на съвременните къмпинг печки.
Чугунената готварска печка – откритието на индустриалната революция
18-и и 19-и век са белязани от индустриалната революция. Едно от многото ѝ постижения е и създаването на първата чугунена печка. Тя се появява в Англия през 18-и век. Това се оказва важна стъпка, тъй като самият материал е значително по-здрав и се отличава с дългата си употреба.
Промените на 20-и век – електричеството и готварските печки
През 20-и век електричество вече има в много домакинства. Това несъмнено налага промени и в уредите за дома. Първата електрическа печка е патентована още в края на 19-и век, но масовото ѝ разпространение е няколко години по-късно през 20-те години на 20-и век.
Електрическите печки са значително по-лесни за ежедневна употреба. Те позволяват и по-прецизен контрол на температурата. Това бързо успява да ги превърне в стандарт за съвременните кухни.
В същия период се появяват и първите газови печки. Макар и с директно горене, те също предлагат добро температурно регулиране.
Istock
21-ви век – смарт уреди за съвременни кулинари
И така стигаме и до днешните печки, които ни позволяват да се превърнем в истински кулинарни виртуози. Високотехнологичните уреди предлагат множество смарт функции и дори изкуствен интелект. С тях можете да:
- управлявате печката си от разстояние
- синхронизирате с други уреди
- задавате автоматични програми на готвене
- получавате предложения и идеи за рецепти
- настройвате температура
- получавате известия, когато храната е готова
Друга иновация за съвременната кухня е индукционната готварска печка. Тя работи на принципа на електромагнитна индукция. Чрез нея се загряват директно съдовете, а не плочата или въздуха около нея. Самото загряване е по-бързо в сравнение с класическите съвременни котлони (електрически или газови). В същия момент е енергийно ефективна, тъй като по-голямата част от топлината се прехвърля директно в съда, а не се губи.