Над 4000 българки се разболяват от рак на гърдата всяка година
Над 4000 българки се разболяват от рак на гърдата всяка година / netinfo
Над 4000 българки се разболяват от рак на гърдата всяка година
69615
Над 4000 българки се разболяват от рак на гърдата всяка година
  • Над 4000 българки се разболяват от рак на гърдата всяка година

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените. Всяка година над 4000 българки се сблъскват с тази диагноза, която дори и при съвременните методи на лечение е смъртоносна, ако не се открие в начален стадий. Много жени в селата и малките градове обаче са силно затруднени да отидат при специалист поради липсата на финанси и отдалечеността от големите болници. Положителното е, че пациентски организации от няколко години организират такива прегледи в общини като Крумовград, Копривщица, Чипровци, Рила, Брусарци, Чавдар и Мирково. Това обаче е невъзможно без финансова подкрепа, обяснява д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

„Прегледите се препоръчват най-вече на жени между 45 и 60-годишна възраст. В този диапазон честотата на заболеваемост е най-висока. Но по време на профилактичните прегледи, които ние вече пета година водим, имаше случай на рак на гърдата при 18-годишно момиче. Това, разбира се, е изключение, но то доказва, че никой не е застрахован.

Миналата година посетихме над 30 такива общини, а над 4000 жени се подложиха на изследвания. Скринингът се превръща в събитие за съответната община. Обаче държавата трябва да организира подобни изследвания. Те не могат да бъдат оставени на неправителствени организации и на дарения, не е правилно така".

Кампаниите целят не само да се извършат безплатни прегледи, но и да се създадат нагласи у жените, че болестта е лечима, стига те самите да са активни в самонаблюдението и при най-малкото съмнение да търсят лекарска помощ.По думите на д-р Кацаров при прегледите организаторите изпитали притеснение от това дали хората от малките населени места ще откликнат на възможността безплатно да открият навреме една страшна диагноза или да се успокоят, че са здрави.

„Нищо подобно, бяха много активни. Просто с радост дойдоха да се преглеждат, защото това се оказа единствената възможност за тях. И предимството за хората не е само ранното поставяне на диагнозата. Предимството идва и от това, че колегите, с които посещаваме тези населени места, осигуряват възможност на съответния пациент със съмнение за рак на гърдата, веднага да постъпи в болница, в която да се извърши диагностика, лечение, операция. Всичко, което е необходимо, но без пациентът да се налага да преминава през всички стъпала на здравната ни система".

Изследванията, които се подпомагат от кампанията на Райфайзен „Избери, за да помогнеш", включват клиничен и ехографски преглед. Тази година в инициативата, която се осъществява с медийното партньорство на Дарик, има за цел да се добави и изследване с подвижен мамограф, с което се повиши прецизността на диагностиката. Нужен е само SMS с текст DMS SKRINING на кратък номер 17 777. Спасява животи.

„Човекът, който дарява със SMS, той няма да разбере на кого е помогнал. Както и жената, чийто живот е бил спасен благодарение на това, няма как да узнае името на човека, който е направил това възможно. Т. е. дарителят няма да получи благодарност, но това, което виждаме в лицата на тези хора, които преглеждаме, а именно - спасения човешки живот - това е удовлетворението, което трябва да изпитаме. Фактът, че с едно левче вероятно спасяваме човешки живот," допълни д-р Кацаров.