Женени срещу неженени: Кой е по-щастлив?
Женени срещу неженени: Кой е по-щастлив? / ThinkStock/Getty Images

Американски учени установиха, че съжителстващите двойки, които не са сключили брак, са толкова щастливи, колкото и женените, пише в. "Дейли мейл".

В проучването, проведено от екип на университета в Охайо, взели участие 8 700 души. То било проведено в периода 2000-2010 година. Животът на брачни начала с партньора има същият емоционален ефект за жените, като при омъжените. Вторите бракове и съжителства също показали спад в емоционалния стрес на партньорите.

И ергените могат да бъдат щастливи като задомените

В САЩ около две трети от двойките съжителстват, преди да сключат брак. Ролята на сватбата като институция еволюира и нейните емоционални предимства вече не са нейно изключително достояние. Изследванията установили, че нивата на стрес при младите жени рязко спадат, когато те съжителстват с избрания партньор. Подобен спад бил наблюдаван и при младоженките, сключили брак за пръв път.

От какво зависи щастливият брак? Секс, смях и още нещо

При младите мъже спадане на стреса било констатирано единствено когато станат младоженци за пръв път. По думите на авторката на изследването Сара Мърниц, преди време се считаше, че бракът е единственият начин младите двойки да получат социална подкрепа и да се радват на добро емоционално здраве. "В наши дни нещата доста са се променили, изтъква изследователката. Вече бракът не е необходимо условие, за да се извлекат ползите от съвместния живот, поне що се отнася до емоционалното здраве".

Източник: БТА