През есента организмът ни започва да се подготвя за студените зимни месеци. Здравословното  хранене, съобразено със сезона, може да бъде полезно за здравето, но и изключително вкусно. Ето зеленчуците, които задължително трябва да хапваме през ноември:

Зеле

Зелето е изключително богато на витамини, минерали и фибри. Има ниска калорийна стойност, а голямото количество фибри го правят пръв съюзник при отслабване и прочистване на храносмилателния тракт от токсини.

Затова то е в важна съставка във всяко здравословно меню. Съдържанието на витамин C в зелето е повече, отколкото в лимона и портокала. По-полезно е зелето в прясно състояние. При топлинна обработка то губи значителна част от витамините си.

Праз

Празът е здравословен и вкусен зеленчук, който задължително ни съпътства през есента и зимата. Много хора не познават качествата на този природен лечител с характерен вкус. Той е добър диуретик – стимулира дейността на бъбреците и подпомага отделянето на вода от организма. Препоръчва се при  отоци, подагра, камъни в бъбреците и др.

Също така има и силен антибактериален ефект. Ниското съдържание на захари и високото съдържание на белтъчини и витамини в него го правят подходяща храна за диабетици.

Как са изглеждали плодовете и зеленчуците в миналото? (ВИДЕО)

Моркови

Ползите от морковите върху здравето ни са огромни. От всички зеленчуци морковът има най-високо съдържание на провитамин А (бета-каротин). Това вещество има доказани свойства като антиоксидант и ни предпазва от злокачествени заболявания. Витаминът действа профилактично при инфекциозните заболявания на бронхитите, гърлото и гласните връзки. Морковите подобряват още храносмилането и спомагат отслабването, като в същото време създават усещане за ситост.

моркови
iStock/Getty Images

Брюкселско зеле

Брюкселското зеле е изключително полезен  зеленчук, макар и не толкова популярен у нас. То е богат източник на витамин C, което го превръща в много подходяща храна за  зимните месеци. Зеленчукът е и с много ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри. Съдържа също цинк, калий, калций, фосфор, магнезий, манган, както и благоприятни количества протеин.

Брюкселско зеле
iStock/Getty Images

И още:

Морковът - кралят на зеленчуците


Седем храни, които не трябва да се консумират сурови (ВИДЕО)

Митове за храните, в които вероятно вярвате (ВИДЕО)