/ iStock/Getty Images
Неотдавна Дженифър Лопес и Бен Афек сключиха тайно брак в Лас Вегас, като единствени гости на церемонията бяха техните деца от предходните им бракове. Не че певицата и актьорът се срамуваха от стореното, но предпочетоха да споделят този съкровен момент само с най-близките си хора.

Миналата година тайна брачна церемония имаха и британският премиер Борис Джонсън и годеницата му Кари. Те се ожениха дискретно в Уестминстърската катедрала в Лондон в присъствието на едва 30 гости. Тогава това се наложи заради коронавирусните ограничения в страната, непозволяващи събиране на много хора. Семейство Джонсън организира едва в края на миналия месец голямо сватбено тържество, но това се случи повече от година след самата брачна церемония.

В миналото редица други звезди също избраха да се оженят на тайни церемонии. Сп. "Харпърс базар" припомня някои от тях. На тайни венчавки заложиха Джей-Зи и Бионсе, Скарлет Йохансон и Колин Джост, Камерън Диас и Бенджи Мадън, Мила Кунис и  Аштън Кътчър, Ед Шийран и Чери Сийборн,  Блейк Лайвли и Райън Рейнолдс, Пенелопе Крус и Хавиер Бардем. В миналото тайни брачни церемонии организираха и звездните двойки Дженифър Анистън и Джъстин Теру и Анджелина Джоли и Брад Пит, въпреки че при тях браковете приключиха с разводи.

Всичко това показва една тенденция в последните години сред редица знаменитости да не афишират шумно брачната си церемония.
Според специалисти по организиране на сватби подобна тенденция, наблюдавана в миналото при звездите, в последно време се наблюдава и сред обикновените хора, отбелязва френското издание на сайта "Слейт". След две години на пандемия, през които много сватбени церемонии бяха отложени и отменени, или белязани от ограничения, човек би си помислил, че обикновените хора биха искали пищни тържества, с много роднини, с голямо веселие, с богата трапеза. 

Но всъщност тайните сватби се оказват предпочитани. При тях първо се пестят пари. Средно във Франция една сватба, организирана по общоприетите правила, излиза средно 12 000 евро. Дискретните сватби спестяват и ненужното хабене на нерви. Избягват се например главоболия за броя на гостите, за това кои родни обезателно трябва да бъдат поканени на тържеството, за това как да бъдат разположени гостите на сватбения банкет, така че да няма неприятни изненади и един до друг на трапезата да се озоват бивши гаджета или роднини, които се ненавиждат.

Британката Джес Рудуик, психолог и коуч по личностно развитие, отскоро е омъжена за логистика Джералд Дейвис, като на сватбата им в Лондон са присъствали едва четирима души. Дори родителите им не са били поканени. След ритуала младоженците и техните свидетели се почерпили със сладолед и по чаша шампанско. "Беше един много успокояващ ден, един много приятен ден", казва Джес. За Джералд пък най-хубавото е било, че на сватбата им не е имало тълпа от гости, сред които и такива, с които през живота си той не е разменял и две приказки. Когато младоженците решили все пак да съобщят на родителите си, че са се оженили, първо те не им повярвали, но после всички били доволни да научат хубавата новина, най-вече заради това, че са си спестили усилията по търсене на елегантен тоалет за сватбата на децата си и притесненията кой да финансира по-голямата част от партито им.

Чрез тайните сватби самите младоженци също пестят усилия в търсене на съвършените тоалети, особено булките. Благодарение на модата на тайните брачни церемонии на дамите не се налага да обикалят по магазините в търсене на перфектната булчинска рокля, или да ходят на проби при дизайнер за екстравагантен тоалет. И в двата случая те се сдобиват с нещо скъпо и често пъти нефункционално, което после отлежава в гардероба, а в случай на развод бива изхвърлено.
 
БТА