Астероидът Оумуамуа, който е първият по рода си пришълец от друга слънчева система
Астероидът Оумуамуа, който е първият по рода си пришълец от друга слънчева система / БГНЕС
Астероид преминава днес близо до Земята, вторият за една седмица, съобщи Асошиейтед прес.

Новооткритият астероид ще премине на 64 000 км от Земята през тази нощ в 22,30 ч. по Гринуич (половин час след полунощ българско време). Това е по-малко от една пета от разстоянието до Луната.

Какво е Умуамуа – загадъчният пришълец от друга слънчева система?

Размерът на астероида, наречен, 2018 СВ, е 15 м на 40 м. Той вероятно е по-голям от експлодиралия над Русия преди пет години.

Пол Чодас, мениджър на Центъра на НАСА за близки до Земята обекти, каза, че астероидите с такъв размер обикновено не се доближават толкова до Земята. Това се случва един или два пъти годишно.

Макар и днешното прелитане на астероида да не е забележително с нищо, "то ни напомня, че астероидите могат да преминават много близо до нашата планета и е важно да ги следим", обясни Чодас.

„Подслушват“ за извънземен живот загадъчен астероид

Във вторник друг астероид премина на разстояние 186 000 км от нас, което е приблизително половината от разстоянието до Луната.

И двата астероида бяха открити на 4 февруари от астрономи от финансирания от НАСА проект "Каталина" в Аризона. Миналата година бяха открити над 2000 близки до Земята астероиди.

Голям астероид, наречен Апофис, чийто диаметър е изчислен на 300 м, ще премине на една десета от разстоянието между Земята и Луната през 2029 г. Междувременно астрономите следят за астероиди в космическите сенки.

През октомври 2017-а близо до Земята премина астероид с размерите на автобус 

"Тези астероиди са прекалено малки, за да бъдат забелязани, докато не се приближат до нашата планета", каза Чодас.

Такъв беше случаят с Челябинския метеорит паднал в Русия на 15 февруари 2013 г., който причини много щети, но навлезе в атмосферата като огнена топка съвсем неочаквано. 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА